Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Terroristen Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge / NTB / TT

Breivik: Har aldrig varit kristen

Anders Behring Breivik blev stämplad som "kristen terrorist" efter massakern på Utöya. Nu säger han att han tror på Oden, alltid föraktat den kristna kyrkan och att han är en fanatisk nationalsocialist.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 nov 2015

Strax efter att han greps för terrorangreppen 22 juli 2011 meddelade medier att Anders Behring Breivik kallade sig själv kristen och konservativ på sin Facebook-profil. Morgonen efter slog polisen fast att terroristen var en" kristen fundamentalist".

I manifestet som Behring Breivik publicerade strax innan 22 juli-terrorn kallade han sig själv en kulturell kristen som skulle "rädda kristendomen". Samtidigt kritiserade han den katolska och den lutherska kyrkan och krävde att de måste "kämpa för sina principer och värden".

Snart började debatten om Breivik kunde knytas till kristendom och kristen konservatism. Gina Lende, forskare vid fredsinstitutet Prio och teologiska universitetet Menighetsfakultetet, skrev i Stavanger Aftenblad i augusti 2011 att Brevik "inte är en kristen fundamentalist. Stolta kristna fundamentalister i USA reagerade kraftigt mot detta sätt att omtala Breivik på, och det på goda grunder."

Nu säger Breivik att han "inte är, och aldrig har varit, kristen" i ett brev som han sänt till "intresserade eller berörda parter i samband med 22 juli" tillsammans med två andra brev till bland annat norska Dagen. Han omtalar sig själv som "en av de mer fanatiska nationalsocialisterna i Nord- Europa".
Under en punkt kallad "Odinism" avfärdar Breivik kristendomen och Jesus så här:

"Det är få saker i världen som är mer patetiskt än Jesus-gestalten och hans budskap, och jag har alltid föraktat den svaghet och den internationalism som kyrkan representerar".

Redan hösten 2011 blev det känt att Breivik använde symboler för fornnordisk mytologi under angreppet på Utöya, enligt Dagbladet.
På en pistol stod det "Mjöllnir", känt som Tors hammare i nordisk mytologi. På ett gevär stod det "Gungnir", Odens spjut, som efter mytologin går igenom och träffar allt som Oden siktar på.

Henrik Syse, filosof och forskare vid Prio, menar att begreppet "kristen terrorist" bara i begränsad form kan brukas av Breivik eftersom han inte är en kristen "i något meningsfyllt avseende när han säger att han tror på Oden". Han menar att om Breivik uttryckligen tar avstånd från kristendomen kan man inte kalla honom kristen.

– I den grad man har använt det, har meningen primärt varit att visa fram vilken kultur och idékrets Breivik kommer ifrån och det är legitimt nog.
Syse understryker att den kristna kulturbakgrunden inte är helt irrelevant, för att Breivik visar till den och kallar sig korsfarare.

– Hans ideologi och filosofi måste tas på allvar för att den är så farlig och kan inspirera andra. Men filosofiskt är det en smörja, som det knappt är värt att ta på allvar intellektuellt, och som ligger miltals från kristet tänkande, säger Syse.

Silje Rognsvåg, Norska Dagen
redaktionen@varldenidag.se 

 

Norska Dagen har tagit emot tre brev skrivna av Breivik där han hävdar att han inte är och aldrig varit kristen. Foto: Magnar Børnes

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier