Nyheter

Breivik: Har aldrig varit kristen

Terroristen Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik blev stämplad som "kristen terrorist" efter massakern på Utöya. Nu säger han att han tror på Oden, alltid föraktat den kristna kyrkan och att han är en fanatisk nationalsocialist.

Strax efter att han greps för terrorangreppen 22 juli 2011 meddelade medier att Anders Behring Breivik kallade sig själv kristen och konservativ på sin Facebook-profil. Morgonen efter slog polisen fast att terroristen var en" kristen fundamentalist".

I manifestet som Behring Breivik publicerade strax innan 22 juli-terrorn kallade han sig själv en kulturell kristen som skulle "rädda kristendomen". Samtidigt kritiserade han den katolska och den lutherska kyrkan och krävde att de måste "kämpa för sina principer och värden".

Snart började debatten om Breivik kunde knytas till kristendom och kristen konservatism. Gina Lende, forskare vid fredsinstitutet Prio och teologiska universitetet Menighetsfakultetet, skrev i Stavanger Aftenblad i augusti 2011 att Brevik "inte är en kristen fundamentalist. Stolta kristna fundamentalister i USA reagerade kraftigt mot detta sätt att omtala Breivik på, och det på goda grunder."

Nu säger Breivik att han "inte är, och aldrig har varit, kristen" i ett brev som han sänt till "intresserade eller berörda parter i samband med 22 juli" tillsammans med två andra brev till bland annat norska Dagen. Han omtalar sig själv som "en av de mer fanatiska nationalsocialisterna i Nord- Europa".
Under en punkt kallad "Odinism" avfärdar Breivik kristendomen och Jesus så här:

"Det är få saker i världen som är mer patetiskt än Jesus-gestalten och hans budskap, och jag har alltid föraktat den svaghet och den internationalism som kyrkan representerar".

Redan hösten 2011 blev det känt att Breivik använde symboler för fornnordisk mytologi under angreppet på Utöya, enligt Dagbladet.
På en pistol stod det "Mjöllnir", känt som Tors hammare i nordisk mytologi. På ett gevär stod det "Gungnir", Odens spjut, som efter mytologin går igenom och träffar allt som Oden siktar på.

Henrik Syse, filosof och forskare vid Prio, menar att begreppet "kristen terrorist" bara i begränsad form kan brukas av Breivik eftersom han inte är en kristen "i något meningsfyllt avseende när han säger att han tror på Oden". Han menar att om Breivik uttryckligen tar avstånd från kristendomen kan man inte kalla honom kristen.

– I den grad man har använt det, har meningen primärt varit att visa fram vilken kultur och idékrets Breivik kommer ifrån och det är legitimt nog.
Syse understryker att den kristna kulturbakgrunden inte är helt irrelevant, för att Breivik visar till den och kallar sig korsfarare.

– Hans ideologi och filosofi måste tas på allvar för att den är så farlig och kan inspirera andra. Men filosofiskt är det en smörja, som det knappt är värt att ta på allvar intellektuellt, och som ligger miltals från kristet tänkande, säger Syse.

Silje Rognsvåg, Norska Dagen
redaktionen@varldenidag.se 

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS