Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden.
Matteusevangeliet 5:5

Världen idag

Tyst bön är redan nu förbjudet inom en 150 meter bred zon runt abortkliniker i bland annat kommunen Richmond. Foto: Wikimedia

Böneförbud nära brittiska abortkliniker kan spridas

Den brittiska kvinna som blev gripen av polis när hon bönevandrade, i närheten av en abortklinik i Liverpool, har nu fått upprättelse. Men samtidigt kan allt fler brittiska städer komma att införa förbud mot bön nära abortkliniker.

Nyheter · Publicerad 08:00, 5 aug 2022

Världen idag berättade i våras om den 76-åriga Liverpool-bon Rosa Lalor, som drygt ett år tidigare hade blivit gripen av polis när hon promenerade och bad tyst för sig själv i närheten av en abortklinik.

Polisen, som beskyllde Lalor för att ha begett sig till platsen för att utföra ”en protest”, körde hem henne och anmälde henne för att ha brutit mot de dåvarande coronarestriktionerna, genom att hon skulle ha begett sig för långt från sitt hem utan giltigt skäl.  

Lalor dömdes till böter för den förmenta förseelsen, men överklagade beslutet tidigare i år med hjälp av människorättsorganisationen ADF, och har nu alltså fått rätt. Enligt brittiska ADF:s artikel om saken har åtalet mot Lalor nu lagts ner och polisen erkänt att hon blivit felbehandlad och faktiskt hade rätt att vara ute och bönevandra.

Samtidigt, konstaterar organisationen, är till och med tyst bön redan förbjudet inom en 150 meter bred zon runt abortkliniker i de västliga London-kommunerna Ealing och Richmond, sedan några år tillbaka – ett förbud som ADF befarar kommer att kopieras av fler kommuner framöver.

Ett liknande förslag om att införa ett förbud mot att ”påverka” inom 100 meter från abortkliniker, som Nordirlands parlament antog i mars, har dock stött på patrull. Nordirlands riksåklagare, Brenda King, har nämligen bett Högsta domstolen i London att granska om förslaget verkligen är förenligt med mänskliga rättigheter såsom åsiktsfrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet, skriver tidningen Shropshire star.

En av det nordirländska förslagets uttalade kritiker, som menar att det skulle begränsa kvinnors valmöjligheter, är Alina Dulgheriu, som själv bokade in sig för att genomgå en abort för ett antal år sedan, berättar livsrättsorganisationen Right to life i en artikel.

Dulgheriu ändrade sig efter att ha fått en lapp med ett erbjudande om hjälp från en livsbejakande volontär utanför abortkliniken.

– Den erbjöd mig den hjälp jag hade letat efter, konstaterar hon.

Efter att ha vägt de båda alternativen mot varandra, att göra abort eller att ta emot hjälp för att kunna behålla sitt barn, valde Dulgheriu det senare, och fick sedan hjälp med boende, att hitta ett jobb och att skaffa saker till sin bebis.

– Det var inte lätt. Men med det stöd jag fått, från gruppen som hade gett mig lappen, så kunde jag inte vara stoltare över det liv som jag och min dotter har stakat ut tillsammans, säger Alina Dulgheriu.

Men med det stöd jag fått... så kunde jag inte vara stoltare över det liv som jag och min dotter har stakat ut tillsammans.

Ett frimodigt alternativ lyser tyvärr med sin frånvaro

Ledare Det är snart inte mer än en månad kvar till höstens val den 11 september. Redan om drygt två veckor... lördag 6/8 00:00

Ett miljökrig riktas mot stora medborgargrupper

Ledare Det pågår ett miljökrig mot de stora medborgargrupperna i det västerländska samhället och mot basen... fredag 5/8 00:00

KD: Öppna Sollefteås förlossning igen

Politik. Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i... måndag 8/8 14:34

L vill se ordningslyft i skolan

Politik. Liberalerna föreslår ett ”ordningslyft” för studiero i skolan. Partiet vill att alla skolor skriver... måndag 8/8 14:30

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier