Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Poeten och författaren Marcus Birro intog Ladans stora scen på fredagseftermiddagen. Hans budskap till ungdomarna var att inte låta någon ta deras drömmar ifrån dem. Foto: Erik Lundström

Birro: Låt ingen ta din dröm

På fredagen drog poeten och författaren Marcus Birro nästan full lada.– Jag känner mig som hemma här, säger han efteråt.

Nyheter · Publicerad 00:00, 15 aug 2011

Marcus Birro togs emot i det närmsta som en rockstjärna av Frizonungdomarna och många var spontanapplåderna under det 45 minuter långa uppträdandet, då författaren varvade betraktelser ur livet med att lösa högt ur sina böcker. 

Poetens budskap till ungdomarna under eftermiddagen var solklart: Låt ingen stjäla dina drömmar.

Han skojade om alla knäppa myndighetspersoner som trots goda intentioner tryckt ner hans unga författardrömmar genom fyrkantiga system och klumpiga sätt att vara.

– Tänk att man alltid råkar ut för människor som talar om att just det man drömmer om inte är någonting värt. Som om hela ditt liv bara är några besvärliga papper i en pärm på socialsekreterarens bord, sa Marcus Birro.

 

Han menar att ungdomarna i publiken inte ska ”Köpa bluffen” om att livet de har att leva, inte är värt att levas.

– Du kanske tror att din dröm kan avlägsna sig runt nästa husknut. Men drömmen är ditt liv. Det finns inga social-sekreterare som kan komma och ta drömmarna ifrån er. Det är stor skam när vuxna människor ser unga i ögonen och säger att ”Det du tror på kommer du inte lyckas med”. Om det är svårt att bli det man drömmer om, ska man ju uppmuntras, sa författaren.

Även humanister fick en känga av Birro under uppträdandet.

– Humanister är väldigt lite humanister. De går ut och hävdar politiskt korrekta åsikter om det de anser, bland annat att man ska se föraktfullt på det vanliga vardagliga som kallas familjelivet. Men för en människa som kommer från rännstenen, eller i alla fall haft ett öra mot den, är det vardagliga familjelivet ingalunda något man tar för givet, utan en välsigne varje dag, sa Birro som tycker att man bör vara väldigt försiktig när man föraktar det ”vanliga livet”.

Efteråt var Marcus Birro glad över att återigen få stå på Frizons scen.

- Det är så bra publik här att man blir alldeles varm, säger han till Världen idag.

Hur känns det att vara huvudpredikant på en kristen festival?

– Jag var med 2009 och då tänkte jag som många andra som inte har den här bakgrunden ”Vad är det här för något?”, men som nu snart 40-årig nykter gubbe är ju det här ett klockrent festvialforum. Ungdomar är här för att lyssna och de är inte packade. Jag känner mig hemma här.

 

>> LÄS MER

Bibeln förordar opartiskhet – inte identitetspolitik

Ledare I polisutbildningen vid Södertörns högskola får man sedan en tid tillbaka lära sig att man som... tisdag 22/9 00:00

Så söker du jobb under coronakrisen

Högre konkurrens, anställningsintervjuer via videosamtal och en annorlunda arbetsmarknad. Hur... tisdag 22/9 06:00

Lidandet inför tyst Gud

Böneskolan Jobs bok är troligen Bibelns äldsta bok, med det urgamla temat om den oskyldiga människans lidande.... tisdag 22/9 00:10

EFK ska utreda syn på samkönade relationer

Kyrka. Under Evangeliska frikyrkans kongress i lördags fattades beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för... måndag 21/9 17:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...