Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Pakistanska kristna, med porträtt av Birgitta Almeby i händerna, samlade till bön för henne i Lahore förra onsdagen. Foto: Scanpix

Birgitta Almeby nu på svenskt sjukhus

Nyheter · Publicerad 13:38, 11 dec 2012

Sent på måndagen kom Pakistanmissionären Birgitta Almeby till Sverige med ambulansflyg, en vecka efter attentatet i Lahore. Nu vårdas hon på sjukhus i Stockholm.

Birgitta Almeby har legat medvetslös sedan hon skottskadades svårt vid ett överfall förra måndagen. Ett slutgiltigt beslut om att flyga henne till Sverige, för att säkra bästa möjliga vård, fattades av ambulansläkare, och under måndagen flögs hon till Sverige och landade vid 19-tiden på måndagskvällen på Arlanda.
– De kunde inte göra så mycket mer på sjukhuset i Lahore, konstaterar pastor Holger Strandgren från pingstförsamlingen i Köping, som är lättad över att församlingens utsända missionär nu får vårdas i Sverige.
– I torsdags såg man en ojämnhet i hennes tillstånd, och då vägde det över till att hon skulle flygas till Sverige.  Det känns stabilare att ha henne här, säger pastorn, som hoppas få mer information så snart som möjligt från de svenska läkarna om Birgitta Almebys tillstånd.
– Först får hennes syskon hälsa på och sedan vi andra närmare helgen. Då har vi kanske fått en prognos av läkarna, säger Holger Strandgren.

I Pakistan har församlingsvänner och kollegor funnits vid Birgitta Almebys sida på sjukhuset under hela veckan. Liaquat Qaiser, ledare för pingströrelsen FGA i Pakistan och nära kollega till den svenska missionären, berättar att överfallet kom som en chock.
– Vi hade ingen indikation om att något sådant kunde hända Birgitta. Vi är förvirrade, ledsna och känner oss också ibland otrygga, säger han.

Ännu en dryg vecka efter attentatet är det oklart vem eller vilka som ligger bakom det. Medieuppgifter i Pakistan om att talibaner skulle ha försökt mörda Birgitta Almeby för att hon stött pastorer som anklagats för hädelse, har tillbakavisats av polisen.
– Vi har ingen aning. Polisen utreder ur olika infallsvinklar och har ännu ingen säker information, säger Liaquat Qaiser. Samtidigt menar han att situationen i landet talar för att Birgitta Almeby troligen blev en måltavla "för sin vita hy och antagligen för att hon är en kristen missionär".
– Men vi måste vänta med att dra slutsatser, säger han.

De senaste åren har intoleransen tilltagit i landet, konstaterar pingströrelseledaren.
– Intoleransen har definitivt ökat. En viss grupp av religiösa extremister har blivit mycket starka, högljudda och mer aggressiva.

Ett stort problem i Pakistan i dag är det inte finns utrymme för olika åsikter, menar han.
– Någonting positivt måste hända för att ändra det här sättet att tänka i vårt land, för det tillåter inte några olikheter eller yttrandefrihet, som är så grundläggande för demokrati och mänskliga samhällen.

Liaquat Qaiser säger att situationen har förvärrats för kristna och andra minoriteter på ett sätt som gör att otryggheten ökar och hela den sociala väv som binder samman samhället håller på att upplösas. Även för sin egen familjs del kan han känna otrygghet nu.
– När Birgitta attackerades kom det så nära oss att även vår säkerhet blivit en fråga. Men vi litar på vår Gud, som är vår tillflykt och vår starkaste trygghet, säger han. Pingströrelseledaren  avslutar med att säga att de ber för angriparna.
– Vi ber att Herren ska ge dem ett hjärta av kärlek och förståelse.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00