Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Bildt till motattack efter kritik mot tweet om Israel

Carl Bildt har nu valt att kommentera den starka kritik som följt hans utspel om att ”till och med Israel” hjälper Libanon.

”En härskara av mer eller mindre extrema israeliska propagandister ryckte omedelbart ut för att attackera mig”, skriver den tidigare utrikesministern i ett blogginlägg.

Nyheter · Publicerad 17:00, 11 aug 2020

I sin blogg ”Alla dessa dagar” kommenterar Carl Bildt kritiken som riktats mot honom. Han skriver att, som han uttrycker det, ”ambassadören och hela hans hetsande härskara av propagandister” har helt rätt i att han ofta varit starkt kritisk mot den politik som premiärminister Benjamin Netanyahu och dennes regering företräder.

”Dess ockupationspolitik strider mot folkrätten och underminerar förutsättningarna för fred i regionen”, skriver Bildt, utan att nämna att Israel lever under ett reellt hot från terroristorganisationen Hizbollah, som opererar från libanesiskt territorium.

Han nämner inte heller något om det faktum att Libanon officiellt inte erkänner staten Israels existens.

”Israel har två gånger invaderat Libanon. De israeliska bomberna har fallit över landet. Delar av Libanon var länge ockuperat av Israel. Fruktansvärda och dokumenterade krigsbrott har begåtts. Frekvent kränks landets luftrum av Israels stridsflyg. I det läget tyckte jag faktiskt att det var positivt att notera att också detta land [Israel] erbjöd snabb hjälp”, skriver Carl Bildt.

Bildts formulering på Twitter upprörde människor med tanke på att Israel gjort sig känt för snabba hjälpinsatser runt om i världen.

”Att antyda att Israel och dess regering kanske inte alltid av alla ses som alla goda gåvors givare i regionen, var tydligen alldeles oacceptabelt”, svarar Bildt.

Han kritiserar bland annat Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, en av dem som bemött Bildts utspel på Twitter.

”Det tillhör ju inte direkt vanligheterna att ambassadörer i Stockholm offentligt angriper enskilda personer”, skriver Bildt.

Carl Bildt förnekar inte att Israel gett Haiti och andra länder katastrofhjälp, men menar att det inte finns något anmärkningsvärt i det. ”Det är näppeligen sensationellt att ett land gör så”, skriver han.

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...