Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Biden och Harris utropades till vinnare – kristna avvaktar

Med största sannolikhet tar den snart 78-årige Biden över presidentskapet den 20 januari nästa år. President Donald Trump har hävdat att valfusk förekommit och meddelat att resultatet måste prövas i domstol. Flera kristna ledare väljer att vänta med att slå fast vem som blir president.

Nyheter · Publicerad 16:14, 9 nov 2020

TIll en början såg det ut som om Donald Trump hade goda chanser att vinna det amerikanska presidentvalet, men mot slutet av rösträkningen – då allt fler förtidsröster räknats – knappade Biden in på Trump i viktiga delstater.

På lördagen kom reslutatet att Biden tar hem nyckeldelstaten Pennsylvania varpå medier utropade att han vunnit.

I skrivande stund har Biden säkrat 290 elektorer jämfört med Trumps 214. Det krävs 270 elektorsröster för att knipa presidentposten.

Trump har inte erkänt valresultatet, utan hävdat att valfusk förekommit. Han har bland annat varit kritisk till poströster med sena datumstämplar och att republikanska valobservatörer inte ska ha tillåtits bevaka processen överallt.

Under en presskonferens då han talade om valfusk valde tv-bolagen ABC, CBS och NBC att bryta sina sändningar och Twitter har valt att varningsflagga för många av Trumps inlägg om valfusk.

Få republikaner har ställt sig bakom Trumps anklagelser om valfusk, men många erkänner hans rätt att få saken prövad i domstol. I delstater där valresultatet varit jämnt ska rösterna räknas om, vilket inte är helt ovanligt.

Biden är den första katolska presidenten sedan John F Kennedy.

– När jag som barn gick från mina morföräldrars hus brukade morfar säga: ”Joey, bevara tron.” Och då brukade vår mormor, när hon levde, ropa: ”Nej Joey, dela tron!”, sade han i sitt segertal och uppmanade åhörarna att ”dela tron”.

Bland evangelikala kristna har utropandet av Biden som segrare tagits emot på lite olika sätt.

Kris Vallotton, en av pastorerna i Bethel church i Redding, Kalifornien, profeterade att Trump skulle vinna valet 2016 och fick då rätt. Senare sade han också i en profetia att Trump skulle bli omvald. I ett videoklipp går nu Kris Vallotton ut och ber om förlåtelse för att ha sagt detta.

– Jag hade helt fel, jag tar fullt ansvar för att ha haft fel, det finns ingen ursäkt för det. Jag tror inte att det gör mig till en falsk profet, men det skapar ett förtroendegap, säger han.

Andra kristna profiler i USA som profeterat eller uttalat förhoppningar om en Trumpseger väljer att avvakta mot bakgrund av bland annat kommande rättsprocesser och anklagelser om valfusk. Den kända predikanten Suzette Hattinghs budskap är att inte vara för snabb att dra slutsatser.

”Dagen då [presidenten] svärs in är den dag då jag kommer säga, nu är det över”, skriver hon på Facebook.

Jentezen Franklin, pastor i Free Chapel i Gainesville, Georgia, sade under en gudstjänst att han för tillfället inte vill göra några andra uttalanden än att han ber för såväl Joe Biden och Kamala Harris som Donald Trump och Mike Pence.

– Vem som än är legitim president kommer också att vara min president, och jag kommer att hedra och be för denne.

Han tillade att deras församling alltid kommer att vara en församling som är för ofödda, för Israel, för religionsfrihet och för rättvisa och jämlikhet, oavsett vem som är president.

Vem som än är legitim president kommer också att vara min president, och jag kommer att hedra och be för denne.

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10