Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

”Bibliskt gräshoppsprotein” från Israel på väg till Sverige

Ät gräshoppor som Johannes döparen – det är budskapet från ett israeliskt företag som producerar hälsokostprodukter gjorda på odlade gräshoppor. Nu börjar de leverera sitt så kallade ”bibliska protein” till Sverige.

Nyheter · Publicerad 17:54, 7 jul 2020

”Vi har redan några första kunder i Sverige och vi kommer att skicka de första leveranserna senare den här veckan” avslöjar det israeliska företagets vd i ett e-postmeddelande, som Världen idag tog emot i måndags.

Så sent som i april i år rapporterade den israeliska affärstidningen Globes om att det israeliska gräshoppsföretaget Hargol FoodTech lyckats säkra tre miljoner amerikanska dollar från investerare, för att kunna utöka sin verksamhet. Företaget hade då kunnat visa att gräshoppor består av över 70 procent protein och även höga nivåer av Omega-3-fettsyror, och utvecklat ett eget system för en hållbar och hygiensk uppfödning av gräshoppor för mänsklig konsumtion.

I slutet av maj rapporterade den israeliska tidningen Haaretz om att Hargol FoodTech hade lanserat sina produkter med så kallat ”bibliskt protein” i USA, med evangelikala kristna som målgrupp. Det handlade då dels om energikakor, gjorda på gräshoppsmjöl och havregryn, dels burkar med hela tillredda gräshoppor.

– Gräshoppor är naturens mest effektiva proteinkälla, säger företagets VD Dror Tamir, i en intervju med israeliska ILTV.

De milljömässiga fördelarna är ytterligare en aspekt som VD:n tar upp, där han som exempel nämner att det behövs 2 000 liter vatten för att producera ett kilo nötkött, men bara två liter vatten för att producera ett kilo gräshoppor. Vidare påpekar han att människor i Asien, Afrika och Centralamerika redan äter vilda gräshoppor.

– För dem är det en delikatess. De älskar det och betalar mycket för det, eftersom de fångas i naturen idag. Vi är de första i världen som odlar dem i kommersiell skala, säger Tamir.

Smaken beskriver Tamir som ”nästan neutral”, medan ILTV:s nyhetsankare, efter att ha smakat en stekt gräshoppa, beskriver smaken som ”en slags stekt kött”.

I Hargol FoodTechs reklamvideo för sina produkter med ”bibliskt protein”, som går att se på Youtube, är det inledningsvis just den bibliska kopplingen som betonas, med bibelcitat och en man som är utklädd till Johannes döparen, som sitter och äter gräshoppor med honung vid Jordanfloden. Sedan visas det hur gräshopporna föds upp, med gräs som föda, på företagsfarmens gräshoppsfarm i norra Israel.

Gräshoppor är naturens mest effektiva proteinkälla.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...