Åklagarna kräver 120 dagsböter av Päivi Räsänen och 60 dagsböter av biskop Juhana Pohjola, som i egenskap av styrelseledamot på Lutherstiftelsen beställde den korta skrift som kritiseras i åtalet. Han bör enligt åklagare även böta 10 000 euro.
I skriften från 2004 argumenterar Päivi Räsänen mot samkönade äktenskap, och menar att homosexualitet kan ses som ”en störning i den psykosexuella utvecklingen”.
”Av det faktum att homosexualitet är utbredd inom mänskligheten kan man inte dra slutsatsen att homosexualitet i sig själv är skapad av Gud”, står det också.
Försvaret vidhöll att man måste ha rätt att uttala åsikter som stödjer sig på Bibeln, medan åklagaren menade att en sexuell minoritet genom Räsänens uttalanden utsätts för kränkningar och hat.
Enligt statsåklagare Anu Mantila riskerar skriften att spä på homofobi och diskriminering.
– Det är klart att religionsfriheten gäller, men den får inte användas för att kränka andra. Man kan inte berättiga kränkandet av andra med Bibeln, sade hon enligt Svenska Yle, och hänvisade till olika europeiska överenskommelser om sexuella minoriteters rättigheter.
Päivi Räsänens försvarare Matti Sankamo påpekade att religionsfriheten ger människor rätt till sin övertygelse, och att Päivi Räsänens övertygelse omfattar hennes syn på begreppet synd och vem det gäller.
Juhana Pohjolas försvarare Jyrki Anttonen pekade å sin sida på att inget i skriften hetsar eller uppmanar till brott, och menade att åklagarna vill ”tysta och kriminalisera kristendomens syn på sexualitet”.
Åtalet gäller också en tweet, som Päivi Räsänen lade upp 2019:
”Kyrkan som jag är medlem i har meddelat att den är officiell partner till Seta Helsinki Pride 2019. Hur passar kyrkans lära, Bibeln, med tanken att skam och synd tas upp som en fråga om stolthet?”
Enligt försvararen Matti Sankamo innehåller inlägget inga angrepp på en minoritet, utan handlar om bibeltolkning, skriver Svenska Yle. Inlägget ska ses som en fråga till den egna kyrkan, och inte ett ställningstagande mot homosexuella.
På torsdag fortsätter rättegången med att det finska public service-bolaget Yle hörs. Åklagaren yrkar nämligen på att en del av ett radioprogram, där Päivi Räsänen uttalar sig om homosexuella, tas bort från internet. Enligt tidningen Ilta-Sanomat anser Yle att kravet är grundlöst och farligt för samhällsdiskussionen, och handlar om censur, skriver Svenska Yle.
I tisdags berättade Världen idag att det kommit ungrare till Räsänens stöd genom att protestera utanför Finlands ambassad i Budapest. Även i Finland pågår protester till stöd för den kristdemokratiska politikern. Utanför tingsrätten i Helsingfors demonstrerade grupper med texter som ”får man säga vad man tror på?” skriver Hufvudstadsbladet.
Dom i målet faller den 30 mars.