Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Bibelns syn på hbtq i fokus när finsk rättegång fortsatte

Vill åklagarna kriminalisera kristendomens syn på sexualitet? Eller är det en kränkning mot homosexuella att omnämna homosexualitet som ”en störning”? Det är frågor som stod i fokus när rättegången mot den finska politikern Päivi Räsänen fortsatte på måndagen.

Utanför tingsrätten demonstrerade grupper med texter som ”får man säga vad man tror på?”

Nyheter · Publicerad 14:00, 16 feb 2022

Åklagarna kräver 120 dagsböter av Päivi Räsänen och 60 dagsböter av biskop Juhana Pohjola, som i egenskap av styrelseledamot på Lutherstiftelsen beställde den korta skrift som kritiseras i åtalet. Han bör enligt åklagare även böta 10 000 euro.

I skriften från 2004 argumenterar Päivi Räsänen mot samkönade äktenskap, och menar att homosexualitet kan ses som ”en störning i den psykosexuella utvecklingen”.

”Av det faktum att homosexualitet är utbredd inom mänsklighe­ten kan man inte dra slutsatsen att homosexualitet i sig själv är skapad av Gud”, står det också.

Försvaret vidhöll att man måste ha rätt att uttala åsikter som stödjer sig på Bibeln, medan åklagaren menade att en sexuell minoritet genom Räsänens uttalanden utsätts för kränkningar och hat.

Enligt statsåklagare Anu Mantila riskerar skriften att spä på homofobi och diskriminering.

– Det är klart att religionsfriheten gäller, men den får inte användas för att kränka andra. Man kan inte berättiga kränkandet av andra med Bibeln, sade hon enligt Svenska Yle, och hänvisade till olika europeiska överenskommelser om sexuella minoriteters rättigheter.

Päivi Räsänens försvarare Matti Sankamo påpekade att religionsfriheten ger människor rätt till sin övertygelse, och att Päivi Räsä­nens övertygelse omfattar hennes syn på begreppet synd och vem det gäller.

Juhana Pohjolas försvarare Jyrki Anttonen pekade å sin sida på att inget i skriften hetsar eller uppmanar till brott, och menade att åklagarna vill ”tysta och kriminalisera kristendomens syn på sexua­litet”.

Åtalet gäller också en tweet, som Päivi Räsänen lade upp 2019:

”Kyrkan som jag är medlem i har meddelat att den är officiell partner till Seta Helsinki Pride 2019. Hur passar kyrkans lära, Bibeln, med tanken att skam och synd tas upp som en fråga om stolthet?”

Enligt försvararen Matti Sankamo innehåller inlägget inga angrepp på en minoritet, utan handlar om bibeltolkning, skriver Svenska Yle. Inlägget ska ses som en fråga till den egna kyrkan, och inte ett ställningstagande mot homosexuella.

På torsdag fortsätter rättegången med att det finska public service-bolaget Yle hörs. Åklagaren yrkar nämligen på att en del av ett radioprogram, där Päivi Räsänen uttalar sig om homosexuella, tas bort från internet. Enligt tidningen Ilta-Sanomat anser Yle att kravet är grundlöst och farligt för samhällsdiskussionen, och handlar om censur, skriver Svenska Yle.

I tisdags berättade Världen idag att det kommit ungrare till Räsä­nens stöd genom att protestera utanför Finlands ambassad i Budapest. Även i Finland pågår protester till stöd för den kristdemokratiska politikern. Utanför tingsrätten i Helsingfors demonstrerade grupper med texter som ”får man säga vad man tror på?” skriver Hufvudstadsbladet.

Dom i målet faller den 30 mars.

Päivi Räsänen-fallet

• Riksdagsledamot Päivi Räsänen åtalas för att ha kränkt homosexuellas rättigheter i olika uttalanden.

• Det handlar om en pamflett från 2004, en tweet från 2019 och hennes uttalanden i ett radioprogram på Yle Puhe från 2019.

• Också Missionsstiftets biskop Juhana Pohjola åtalas för spridandet av pamfletten från 2004.

• Försvaret menar att åklagarna angriper Räsänens och Pohjolas tro, medan åklagarna själva säger att det handlar om yttrandefrihetens gränser.

Källa: Svenska Yle

Väckelserörelsens kulturkritik var inte helt obefogad

Ledare Äldre tiders väckelserörelse har kritiserats för sin förmenta moralpanik. Det tidiga 1900-talets... onsdag 5/10 00:10

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga... onsdag 5/10 00:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Långsamma mirakler gör något inom oss

Vardagskrönika Efter avslutad bön kommer tystnaden, och så skrämmande tyst det kan vara. Man har sagt sitt ”amen”,... onsdag 5/10 00:00

Integritet – ett adelsmärke för en kristen företagare

Arbetslivskrönika Jag frågade mina första kull elever i Myanmar vad som hade gjort mest intryck på dem efter de gått... onsdag 5/10 00:00

M, KD, SD och L: Nej till höghastighetståg

Politik. M, KD, SD och L har enats om att säga nej till höghastighetsjärnväg, rapporterar Sveriges Radio... onsdag 5/10 07:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier