Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden väntas på bli upphävt från 1 oktober. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Besöksförbudet på äldreboenden upphör i höst

Från och med 1 oktober upphör besöksförbudet på landets äldreboenden, sade socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff under tisdagen.

Nyheter · Publicerad 16:02, 15 sep 2020

Besöksförbudet har gällt sedan den 1 april och har förlängts vid ett flertal tillfällen, efter beslut från regeringen som i slutändan bestämmer. Syftet med förbudet har varit att förhindra smittspridningen av covid-19. Kommunerna, som ansvarar för äldreomsorgen, har i stort sett hyllat åtgärden, enligt arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Bilden har varit samstämmig att besöksförbudet har varit väldigt bra för att minska och få bot på smittan på äldreboende, har Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR, tidigare sagt till TT.

Samtidigt har besöksförbudet varit förknippat med ett flertal problem. Inte minst att isolering och ensamhet slår mot en grupp som redan lider.

– Man är gammal och skröplig, har redan förlorat många vänner och har existensiella frågor. Besöksförbuden drabbar därför en redan utsatt grupp, har Håkan Jönson, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, tidigare sagt till TT.

Äldreboenden, eller den mer formella termen ”särskilda boenden”, har under coronapandemin varit särskilt utsatta i Sverige. Nästan hälften, 46,6 procent, av alla dödsfall med bekräftad covid-19 har varit personer som bor på äldreboende, enligt Socialstyrelsens senaste statistik.

Vår tillhörighet som kristna är Guds rike

Ledare Två rörelser i tiden brukar kallas för nationalism och globalisering. Hur ska vi som kristna... lördag 26/9 00:00

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan... lördag 26/9 18:00

Ny verksamhetsledare inom Pingströrelsen

Församling. Pingst styrelse har utsett en ny verksamhetsledare till Pingst Församling. Det blir Richard... lördag 26/9 14:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan...

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...