Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

”Ber om hopp för de som förlorat sina drömmar”

Istället för en planerad tur till norra Italien är det vila på hemmaplan och kanske plantering av en liten fruktträdgård som gäller under sommaren för EFS missionsföreståndare Kerstin Oderhem. Med sig in i semestern bär hon berättelser om hur nya människor kommit till tro på Jesus.

Nyheter · Publicerad 16:52, 24 jul 2020

Vad gör du för att känna att du är riktigt ledig under semestern?

– Ligger i hängmattan vid sjön och läser en bok.

Blir den här sommaren annorlunda för dig på grund av coronapandemin? 

– Ja. Vi hade tänkt att åka till norra Italien och tälta och vandra i bergen. Nu får vi istället vara hemma. För mig är det viktigt med sommarens vila och våren har varit mycket intensiv.

Kan du berätta om något som berört dig starkt den senaste tiden?

– Jag blev berörd av en berättelse från en av våra mindre EFS-föreningar. Två personer hade via webben funnit Jesus nu i coronatid och vände sig till föreningen och ville gå en Alphakurs.  

Vad gör du i sommar?

– Vi planerar att vara hemma och en del i den planen är att anlägga en liten fruktträdgård. Jag älskar sommarmorgnar med frukost utomhus eller att gå långa promenader på landsbygden i kvällssolen. Jag hoppas att det blir en hel del av allt det där. 

Vilket är ditt bästa sommarminne?

– Min man och jag bilade förra sommaren ner till Italien och tältade på en liten camping. I byn där vi bodde var vi omgivna av tusentals äppelträd och vinstockar. En dag vandrade vi mellan vinodlingarna, till andra små byar och åt på de mest pittoreska ställen. 

– Ibland när jag har svårt att somna på kvällen och många tankar snurrar i mitt huvud, så liksom sätter jag mig i tältöppningen och tittar ut över det ljuvliga landskapet. Då somnar jag. Så man kan säga att jag återvänder dit ofta, även om det bara är i fantasin.

Vad gör du om du får en stund över helt för dig själv?

– Om jag är hemma i Småland är jag helst ute i rabatterna. Annars kan det vara något annat kreativt, som att väva.

Nämn ett bibelord som betyder mycket för dig just nu.

– Matteus 4:18-25. En text som handlar om att Jesus kallar sina första lärjungar. Jesus är ute och går och möter människor, predikar och botar sjuka. Jag funderar mycket på det där med vandringen, att våga ta ett steg i taget. Ibland i vår ”managementkultur” vill vi gärna göra upp en lång och färdig plan. Jag tror att vi behöver planer, men jag tror också att vi behöver våga gå i det vi ser, och under tiden kommer nya saker att visa sig.

Vilken bok läste du senast?

– Just nu läser jag mycket dikter. Jag köpte Pär Lagerkvists samlade dikter på bokrean och läser och njuter. Jag läser även dikter av Nils Bolander och Bo Setterlind. En dikt är ibland som en hel berättelse, att leva i och liksom återkomma till.

Vart i Sverige åker du helst när du har semester?

– Vi älskar Småland dit vi flyttade för precis tio år sedan. Vi har fortfarande så mycket att upptäcka där. Den småländska landsbygden med sina gårdar, små gårdsbutiker, skogar, blåbär, öppna ängar... det är vackert helt enkelt.

Vilken bön ligger på ditt hjärta just nu?

– Just nu är det bön för Sverige och för kyrkan. Många har gått igenom en stor kris, människor har förlorat sina jobb och unga sina drömmar. Jag ber om läkedom och hopp och om att vi som kyrka ska få nåden att dela evangeliet till människor. 

Film eller bok

Sjö eller hav

Sol eller skugga

Virka eller vandra

Morgonstund eller kvällssudd

Nöjespark eller park

Podd eller musik

Tält eller hotell

Glass eller grillat

Borta eller hemma

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00