Nyheter

”Bensinpriserna visar att politiker silar mygg men sväljer kameler”

Politiken som har lett fram till de höga bensinpriserna är farlig och oansvarig. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Han menar att svenska politiker ”silar mygg men sväljer kameler” när det gäller energipolitiken.Andra frågor som tas upp i programmet är Ann Lindes Israelbesök, depressioner och samboskap.

Publicerad Uppdaterad

I veckan har Världen idag rapporterat om att de höga drivmedelspriserna inte endast beror på råoljepris, utan även på svenska politikers beslut. Att det är omkring 60 procents skatt på bensin, och att en ”reduktionsplikt” gör att distributörerna måste blanda i en viss del biobränsle i bensinen och dieseln är faktorer som har stor inverkan på priset. I säsongens åttonde avsnitt av Veckans nyheter ryter Sven Almkvist ifrån mot besluten som påverkar priserna.

– Jag tycker att det är en oansvarig och farlig politik för det påverkar hushållen och näringslivet väldigt negativt, säger han.

Almkvist menar att svensk energipolitik visar att politikerna ”silar mygg men sväljer kameler” och påpekar att vi importerar smutsig el från andra länder.

Det andra ämnet som tas upp i Veckans nyheter är utrikesminister Ann Lindes Israelbesök som ägde rum i veckan. Sven Almkvist tycker att besöket är positivt, och anser att det svenska beslut som var en av orsakerna till kylan mellan Sverige och Israel var ett misstag.

Det tredje ämnet som tas upp i programmet är att många svenskar har depression eller ångest. Här tror Sven Almkvist att Bibelns levnadsråd kan vara en nyckel för bättre psykisk hälsa.

– Vi skulle behöva återerövra djupare saker, säger han.

Det sista ämnet som tas upp är huruvida församlingar bör bejaka samboskap eller inte.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS