Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Benjamin Netanyahu: ”Höjden av hyckleri”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu menar att julhälsningen på Twitter från Irans utrikesminister är ett hån mot kristna som fängslas i landet.

Nyheter · Publicerad 16:10, 2 jan 2018

Julhälsningen på Twitter från Irans utrikesminister där han citerar ett avsnitt ur Koranen och avslutar med ”en god och fridfull jul för alla” har fått Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att reagera i en video i slutet av december.

"Jag undrar vad de kristna som fängslades denna månad i Iran skulle tycka om den tweeten. Jag undrar vad iransk ungdom skulle tänka om den tweeten, men tyvärr förbjuder regimen Twitter. Med undantag för, naturligtvis, om du är en högt rankad tjänsteman."

Och han fortsatte:

"Föreställ dig att du ber stillsamt i ditt hem, omgiven av din familj, när en beväpnad hord plötsligt tränger in i dit hem och släpar dig till fängelset. Du blir torterad bara för att du utövar din kristna tro. Välkommen till Iran."

Det han sannolikt syftar på är gripandet av fyra iranier som konverterat till kristendomen och de sex räder som gjorts mot husförsamlingar under december månad.

Att säga "God jul" samtidigt som du kränker kristna i det egna landet inte är något annat än höjden av hyckleri.

Netanyahu använder sociala medier flitigt för att posta korta kärnfulla videomedelanden. Regimen i Iran är ett återkommande ämne för premiärministern. Han beklagade bland annat nyligen att en iransk brottare tvingats lämnawalk over för att undvika möta en israel i ett mästerskap. Något som han ser som ett sjukligt symtom på en regim som kväver medborgarnas kreativa anda.

Han har även bemött president Rouhani påstående om att Israel skulle ligga bakom de pågående protesterna på gatorna i Iran. Netanyahu menar att de inte bara är falska utan rent utav löjeväckande.

Gripandena av de kristna konvertiterna har motiverats officiellt från högsta politiska nivå i Iran. Man menar att det rör sig om en kristen sekt som syftar till att störa marknaden och den ekonomiska ordningen i Iran. Den motiveringen har Israels premiärminister sannolikt inte mycket till övers för och han uppmanar till bön.

"Be en bön för våra kristna bröder och systrar som lider i händerna på den grymma iranska regimen. Vi står med er bröder och systrar."

Extraval rycker närmare

Politik. När riksdagen på fredag röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister tas ytterligare ett steg mot extraval. Talmannen Andreas Norlén utesluter inte...

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Frankrike. Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer...

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare Liberalas två alternativ Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den...

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Berättelser. Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en...

Nominering av polischef blir politisk stridsfråga

Polisen. För en månad sedan nominerades Moshe ”Chiko” Edri av ministern för inrikes säkerhet, Gilad Erdan, till nästa polischef. Nomineringen godkändes av...