Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Behöver svenska män bli manligare?

Många svenska män behöver ”sluta leka” och ta ansvar. Det säger Sven Almkvist i Veckans nyheter då frågan om manlighet och kvinnlighet enligt Bibeln diskuteras.

I avsnittet diskuteras även Lars Vilks död, att tusentals skolbarn i Sverige ska tränas i mindfulness och att Youtube rensar bort alla anti-vaccin-budskap.

Nyheter · Publicerad 12:08, 8 okt 2021

Som Världen idag har berättat har Lars Vilks död lett till glada tillrop i inlägg, skrivna på arabiska, i sociala medier. I det säsongens sjätte avsnitt av Veckans nyheter säger Sven Almkvist vad han tror att fenomenet är ett tecken på. Han får även resonera kring hur säker man kan vara att dödshotade Lars Vilks dog i en olycka.

Ett annat ämne som tas upp i Veckans nyheter är att skolpersonal i Västsverige utbildas för att kunna träna barn i mindfulness. Här påpekar Sven Almkvist att mindfulness har buddiska rötter, och att övningarna kan resultera i att barnen öppnas upp för en andlighet som inte är av godo.

– Det kan i slutändan bli mer problem för barnen, säger han.

Det tredje ämnet som tas upp i programmet är att Googleägda Youtube rensar bort tusentals videoklipp som de menar sprider felaktig information om vaccin. Sven Almkvist skräder inte orden när han kommenterar utvecklingen.

– Alla diktaturer börjar med att man censurerar andra åsikter, säger han och frågar sig vem som ska bestämma vad som är sant och falskt.

– Vi måste öppna upp för samtal och diskussion även om det är tokiga åsikter. Även om någon skriver att månen är en ost, säger han.

Det sista ämnet som tas upp är manlighet och kvinnlighet enligt Bibeln, och att skådespelaren Denzel Washington sagt att Gud gett vissa gåvor till männen. Inte heller i denna diskussion skräder Sven Almkvist orden. Han anser att många svenska män ”leker” i stället för att ta ansvar.

– Jag tycker synd om alla svenska kvinnor som bara har ”pojkar” som leker fast de är 30, 40, 50, säger han.

Almkvist svarar även på frågan om huruvida en man ska vara sin hustrus överhuvud.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00