Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Begravningar kan strömmas digitalt på grund av coronaviruset. Foto: Gorm Kallestad/TT/Arkivbild

Begravningar sänds digitalt i coronakrisen

För att undvika att coronavirusets sprids mellan människor erbjuder nu flera begravningsbyråer att livestreama begravningar, rapporterar P3 Nyheter. – Det blir en direktsändning via mobiltelefon eller dator. Vi har inte erbjudit tjänsten innan, men den har aktualiserats just nu i det här läget, säger Peter Göransson på Fonus.

Nyheter · Publicerad 15:25, 24 mar 2020

Begravningar genomförs just nu enligt Folkhälsomyndighetens råd om att hålla avstånd i bänkarna och att minimera kroppskontakt mellan gästerna.

Ett antal begravningar i landet har skjutits upp för att minimera smittspridningen och många drar sig för att delta eller lämnar återbud, något som syns tydligt hos begravningsbyråerna.

Enligt Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Svenska begravningsbyråers förbund, handlar det om uppskattningsvis 100 återbud dagligen runt om i landet, som kan kopplas till virus­oro.

Samtidigt erbjuder nu flera begravnignsbyråer digitalt sända begravningar som alternativ.

Fenix Begravning är en av byråerna som nu spelar in och sänder begravningar på video­länk. Man hoppas bidra till en minskad smittspridning samtidigt som man ger möjlighet för personer i riskgrupper, de som sitter i karantän eller begränsas av reseförbud, att delta.

– Livestreaming av begravningar är något vi hade på agendan att lansera senare under 2020, men i och med behovet som uppstått i samband med viruset valde vi att omprioritera och göra allt vi kan för att kunna erbjuda den här tjänsten nu, säger Charlotte Runius, grundare av Fenix Begravning, i ett pressmeddelande.

Också Klarahills begravningsbyråer erbjuder livestreaming på platser där det är tillåtet och möjligt.

– Det sista avskedet är oerhört viktigt för de efterlevande och vi får nu många förfrågningar om alternativa lösningar. Vi vill göra allt vi kan för att ingen ska behöva avstå från att säga adjö till en älskad anhörig, säger Klarahills vd Niklas Steenberg i ett pressmeddelande.

– Vi vill på alla sätt underlätta i en tid då många känner oro och behovet av gemenskap kanske är ännu större än vanligt. Att delta hemifrån kan säkert kännas ovant, men samtidigt finns något fint i att veta att man är många som gör det tillsammans, bara på lite olika håll. På det här sättet kan ju alla delta, även vänner och släktingar som rent geografiskt befinner sig långt borta eller av olika skäl bör undvika fysiska sammankomster, säger han.

Vi vill på alla sätt underlätta i en tid då många känner oro och behovet av gemenskap kanske är ännu större än vanligt.

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Rusning efter sommarresor – nästa år

Resa. Charterbolagen sätter återigen kurs mot varmare breddgrader. Bokningstrycket för resor i sommar är... onsdag 5/8 12:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt