Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

I Brittisk tv förlöjligas kristna samtidigt som det finns en rädsla för att kritisera islam. Det menar BBC-profilen Roger Bolton, som framförde sin kritik vid en debatt i förra veckan. Foto: Scanpix

”BBC ser på kristna som dårar”

BBC och andra brittiska tv-bolag ser på kristna som ”dårar” men är rädda för att kritisera islam. Det menar Roger Bolton, en profil vid BBC:s radiokanal Radio 4.

Nyheter · Publicerad 14:00, 19 sep 2012

Allt fler tv-tittare uppfattar det som att kristna blir orättvist behandlade i media jämfört med människor med en annan tro. Det sade Roger Bolton, programledare för Radio 4:s program Feedback, förra onsdagen när han talade vid en debatt som arrangerats av BBC.
– Det är helt okej att dra vilket skämt du vill om kristendomen, men försök komma med ett skämt om muslimer, judar eller sikher, sade Bolton, rapporterar Daily Mail.

Muslimer i Stor­britannien bör kunna tåla satir likaväl som kristna, menar Bolton.
– Det jag tycker är att muslimer särskilt bör kunna vara mogna nog i det här landet att tåla den humorn och att kristna har rätt i att satir som tillämpas på dem också borde tillämpas på andra.

Värderingarna bland ledande mediapersoner stämmer inte överens med värderingarna i samhället i stort, enligt Bolton.
– Liberala skeptiska humanister tenderar att dominera i tv, men de är inte, tror jag, representativa för landet, sade Bolton, som menade att utvecklingen är farlig för samhället.
Om vi inte förstår vad som är viktigast för människor har vi problem, sade han och menade att kristna åsikter om till exempel samkönade äktenskap och konstgjord befruktning ofta avfärdas som extrema, utan att man gör något försök att förstå dem, skriver The Telegraph.

Bolton menar att sekulariseringen påverkat flera chefers val att lämna BBC.
– Jag tror inte att det är någon slump att de tre senaste cheferna för religiösa program i BBC lämnat jobbet, i olika grad desillusionerade över företagets behandling av religion och etik.

Enligt BBC:s chef för religion och etik, Aaqil Ahmed, som är muslim, är situationen ”komplicerad”, skriver Daily Mail. Det tar tid för saker att utvecklas och de nyare religiösa grupperna i landet har inte fått sin religion ”förlöjligad” lika länge som andra, menar Ahmed, skriver tidningen.
En talesman för BBC säger att Boltons uppfattning är felaktig. BBC har ett brett programutbud som ”reflekterar samhällets relation till religion i dag”, säger talesmannen enligt Daily Mail.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier