Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

I Brittisk tv förlöjligas kristna samtidigt som det finns en rädsla för att kritisera islam. Det menar BBC-profilen Roger Bolton, som framförde sin kritik vid en debatt i förra veckan. Foto: Scanpix

”BBC ser på kristna som dårar”

BBC och andra brittiska tv-bolag ser på kristna som ”dårar” men är rädda för att kritisera islam. Det menar Roger Bolton, en profil vid BBC:s radiokanal Radio 4.

Nyheter · Publicerad 14:00, 19 sep 2012

Allt fler tv-tittare uppfattar det som att kristna blir orättvist behandlade i media jämfört med människor med en annan tro. Det sade Roger Bolton, programledare för Radio 4:s program Feedback, förra onsdagen när han talade vid en debatt som arrangerats av BBC.
– Det är helt okej att dra vilket skämt du vill om kristendomen, men försök komma med ett skämt om muslimer, judar eller sikher, sade Bolton, rapporterar Daily Mail.

Muslimer i Stor­britannien bör kunna tåla satir likaväl som kristna, menar Bolton.
– Det jag tycker är att muslimer särskilt bör kunna vara mogna nog i det här landet att tåla den humorn och att kristna har rätt i att satir som tillämpas på dem också borde tillämpas på andra.

Värderingarna bland ledande mediapersoner stämmer inte överens med värderingarna i samhället i stort, enligt Bolton.
– Liberala skeptiska humanister tenderar att dominera i tv, men de är inte, tror jag, representativa för landet, sade Bolton, som menade att utvecklingen är farlig för samhället.
Om vi inte förstår vad som är viktigast för människor har vi problem, sade han och menade att kristna åsikter om till exempel samkönade äktenskap och konstgjord befruktning ofta avfärdas som extrema, utan att man gör något försök att förstå dem, skriver The Telegraph.

Bolton menar att sekulariseringen påverkat flera chefers val att lämna BBC.
– Jag tror inte att det är någon slump att de tre senaste cheferna för religiösa program i BBC lämnat jobbet, i olika grad desillusionerade över företagets behandling av religion och etik.

Enligt BBC:s chef för religion och etik, Aaqil Ahmed, som är muslim, är situationen ”komplicerad”, skriver Daily Mail. Det tar tid för saker att utvecklas och de nyare religiösa grupperna i landet har inte fått sin religion ”förlöjligad” lika länge som andra, menar Ahmed, skriver tidningen.
En talesman för BBC säger att Boltons uppfattning är felaktig. BBC har ett brett programutbud som ”reflekterar samhällets relation till religion i dag”, säger talesmannen enligt Daily Mail.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...