Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Både Danmark och Sverige misstänker sabotage

Misstankarna om sabotage mot de ryska gasledningarna i Östersjön tätnar efter uppgifter om explosioner på havsbottnen.

– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, säger Danmarks Mette Frederiksen (S).

Nyheter · Publicerad 19:00, 28 sep 2022

Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust. Även Nord Stream 1, med ungefär samma sträckning, rapporterade tryckfall.

Ett av läckagen har enligt svenska regeringen skett i svensk ekonomisk zon och två i dansk ekonomisk zon, nordöst om Bornholm.

Svenska, danska och norska institut som övervakar seismologisk aktivitet meddelande under tisdagen att man registrerat två kraftiga undervattensexplosioner i området vid läckagen, som även överensstämmer i tid för då läckorna upptäcktes.

Både Sveriges och Danmarks statsministrar misstänker sabotage.

– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, sade Danmarks Mette Frederiksen (S) vid en pressträff i Köpenhamn.

– Informationsläget är långt ifrån fullständigt, men vi ser allvarligt på det inträffade. Detonationer har inträffat och det rör sig troligtvis om sabotage, sade Magdalena Andersson (S), som nu leder en övergångsregering, vid en pressträff på regeringskansliet i Stockholm på tisdagskvällen.

– Detonationerna har inträffat utanför Sveriges territorium och Sverige är inte under attack, tillade hon.

På en fråga från TT hur händelsen påverkar det säkerhetspolitiska säger statsminister Andersson:

– Vi har en försämrad säkerhetspolitisk situation i vårt närområde sedan Rysslands invasion av Ukraina och Försvarsmakten vidtar kontinuerligt beredskapsanpassningar, inte minst sedan vår Natoansökan.

Hur påverkar det hotbilden mot Sverige?

– Det återstår att se, men det är viktigt att understryka att det inte är ett angrepp på vårt territorium, säger hon.

Under onsdagen gick även Norges statsminister ut och kallade det inträffade för sabotage, enligt NTB. Norges regering har även informerat Sverige om en ökad drönaraktivitet i Nordsjön, och åtgärder man vidtagit med anledning av det.

Enligt Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (S) är det så mycket gas i ledningarna att det dröjer innan frågan om sabotage kan få ett svar.

S-förbund i Instagram-inlägg: ”Förbjud koranbränningar!”

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00