På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

I Azerbajdzjan gläds många över avtalet. I Armenien är tongångarna inte lika muntra. På bilden ses en azerisk soldat som rider utanför staden Ganja, nära gränsen till Armenien. Foto: Aydin Mammedov/AP/TT

Avtal klart: Striderna ska avslutas i Nagorno-Karabach

Armenien, Azerbajdzjan och Ryssland har skrivit under ett avtal om att avsluta striderna om utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Det uppger såväl Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan som Rysslands president Vladimir Putin.

Nyheter · Publicerad 14:37, 10 nov 2020

Pasjinjan skriver i ett meddelande på Facebook att avtalet är ”oerhört smärtsamt för mig personligen och för vårt folk” men att beslutet togs efter en analys av det aktuella läget i de pågående striderna och att ”detta är den bästa lösningen”.

Bara någon timme efter det att avtalet skrivits under samlades tusentals demonstranter utanför den armeniska regeringens säte i huvudstaden Jerevan. Ögonvittnen uppger för nyhetsbyrån AFP att några hundra av dem stormade regeringsbyggnaden, krossade rutor och förstörde flera kontor.

Avtalet trädde i kraft efter midnatt natten mot tisdag lokal tid. Enligt Putin – vars Ryssland har en militär pakt med Armenien – innebär det nya avtalet totalt eldupphör i den omstridda regionen.

Avtalet skulle, om det hålls, få slut på en sex veckor lång väpnad konflikt. Mellan 1 000 och 1 200 människor har bekräftats döda på grund av konflikten, men antalet dödsoffer tros vara högre.

Det ryska försvarsdepartementet uppger i ett separat uttalande att landet ska skicka 1 960 personer som en fredsbevarande styrka till regionen. Azerbajdzjans president Ilham Aliyev uppger att även Turkiet – som stöder Azerbajdzjan – kommer att delta i det fredsbevarande uppdraget.

Under måndagen bekräftade det Armenienstödda styret i Nagorno-Karabach förlusten av den strategiskt viktiga orten Sjusja, efter att till en början ha förnekat det.

Aliyev utropade nyheten redan på söndagen, varpå folkmassor samlades på gatorna i den azeriska huvudstaden Baku och viftade med flaggor.

Sjusja ligger på en höjd ovanför den största orten Stepanakert och azeriska styrkor uppgavs ha siktet inställt på den.

Tidigare under måndagskvällen uppgav ryska och armeniska myndigheter att en rysk militärhelikopter hade skjutits ned i Armenien, i närheten av orten Jerash, som ligger nära gränsen till den azeriska exklaven Nachitjevan.

Strax efter det att nedskjutningen tillkännagivits klev Azerbajdzjan fram och tog på sig ansvaret. Landets utrikesdepartement uppger att det skedde av misstag och förde på kvällen fram en ursäkt till Ryssland med erbjudande om ekonomisk gottgörelse.

Två personer dödades och en skadades i nedskjutningen.

Konflikten i Nagorno-Karabach

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach.

Konflikten går långt tillbaka i tiden och hela området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet. Våldsamma sammandrabbningar övergick i fullt krig efter att Armenien och Azerbajdzjan utropat sig som självständiga stater 1991 i samband med Sovjetunionens kollaps.

Nagorno-Karabach förklarade sig självständigt samma år, men har inte erkänts av omvärlden. I realiteten fungerar området som en självständig stat under Armeniens beskydd.

Med hjälp av Ryssland kunde en vapenvila ingås 1994. Sedan dess har fredsförhandlingar pågått, men konflikten är inte löst.

Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av de 150 000 invånarna är armenier.

Källa: Landguiden/UI

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier