Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Bartosz Kizierowski. Foto: Janerik Henriksson/TT

Avböjer tränaruppdrag efter Israel-bojkott

Den tidigare guldmedaljören Bartosz Kizierowski har avböjt ett erbjudande om att träna Malaysias landslag i simning. En anledning är att Malaysia förbjudit israeliska medborgare att tävla i Parasim-VM, skriver channelnewsasia.com

Nyheter · Publicerad 09:33, 1 feb 2019

I ett inlägg på Facebook i förra veckan skriver Bartosz Kizierowski att han avböjt erbjudandet efter ”uttalanden nyligen av malaysiska politiker om att vägra ge idrottare visum”.

”Det finns ingen plats för sådant inom sporten”, tillägger han, och tackar Malaysias simmare för att ha gett honom chansen att träna landslaget.

Bartosz Kizierowski tävlade för Polen i fyra OS och tog guld i de europeiska mästerskapen i Budapest 2006 i freestyle. Enligt tidningen The Star var han anställd som tränare i Spanien när han erbjöds ersätta Paul Birmingham Thomas som tränare för det malaysiska landslaget i simning.  

I helgen förklarade den internationella paralympiska kommittén att man fråntagit Malaysia värdskapet för sommarens Parasim-VM, sedan landet av politiska skäl vägrat låta israeler tävla.

Malaysias premiärminister Mahathir bin Mohamad säger till medierna att han inte bryr sig om att landet mister möjligheten att arrangera tävlingen.

– Om de vill ställa in, låt dem ställa in. Jag tycker det verkar som att världen ska böja sig för vad Israel säger. Jag förstår inte eftersom världen har makten, men fortfarande måste lyssna på Israel... men vi gör det inte, säger han enligt channelnewsasia.com.

Han tillägger att Malaysia aldrig kommer att ha några relationer med Israel.

– Vi står fast vid vår princip om att Israel är en kriminell nation som bryter mot internationell lag utan att någon säger något.

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...

Tröttsam normbrytande propaganda i kulturen

Ledare Kanske var kulturens förfall det tydligaste tecknet på Romarrikets förestående undergång. När det som en gång varit en blomstrande antik kultur föll...