Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

Många saudier är positiva till att normalisera relationen till Israel, visar en ny undersökning. Nyligen firades Saudiarabiens nationaldag (bilden). Foto: Amr Nabil/AP Photo/TT

Åtta av tio saudier vill se normalisering med Israel

Närmare 80 procent av saudierna är positiva till att deras land normaliserar relationen till Israel inom de närmaste fem åren. Det visar en undersökning som gjordes före beskedet om Israels fredsavtal med Förenade arabemiraten och Bahrain, skriver Jerusalem Post.

Nyheter · Publicerad 21:00, 21 okt 2020

Hela 71 procent av de tillfrågade saudierna håller det dessutom för troligt att Saudiarabien och Israel normaliserar sina förbindelser också utan en fredsuppgörelse mellan Israel och palestinierna.

Företaget Zogby Research Services undersökte attityder bland israeler och araber i Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, palestinska territorierna och Jordanien mellan den 24 juni och den 5 juli.

Vid den tidpunkten hade Israel ännu inte lagt planen på att annektera 30 procent av Judeen/Samarien (Västbanken) på is, vilket skedde efter överenskommelserna med de två gulfstaterna.

En majoritet av de svarande, både araber och israeler, ansåg det mycket viktigt att lösa konflikten mellan Israel och palestinierna. Men betydligt fler araber (53 procent av jordanierna) än israeler (15 procent) var optimistiska om att en lösning kommer till stånd inom relativt nära framtid.

Undersökningen visar att även andra araber än saudier är positiva till att normalisera relationerna till Israel, på villkor att Israel tar steg mot att upprätta fred med palestinierna.

Personerna i undersökningen anförde olika skäl till vad man skulle ha att vinna på en förbättrad relation till Israel: alltifrån samarbete kring klimat, vatten och livsmedel, teknologi och vetenskap, till ökad handel och investering i hälsovård och utbildning. Även utökad turism sågs som en positiv möjlighet.

Mellan 21 procent och 36 procent av de araber som svarade ansåg dessutom att ett samarbete med Israel skulle kunna främja ”arbetet mot regionala utmaningar från extremism och Iran” .

Svaren redovisas i rapporten The annexation debate.

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Regeringskris nära i Israel – ytterligare ett val kan vänta

Tvist. Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin... lördag 5/12 07:00

Låt judar och araber få samarbeta!

Israelkrönika Han heter Mansour Abbas och sitter i Knesset, det israeliska parlamentet, för det arabiska partiet...