Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Många saudier är positiva till att normalisera relationen till Israel, visar en ny undersökning. Nyligen firades Saudiarabiens nationaldag (bilden). Foto: Amr Nabil/AP Photo/TT

Åtta av tio saudier vill se normalisering med Israel

Närmare 80 procent av saudierna är positiva till att deras land normaliserar relationen till Israel inom de närmaste fem åren. Det visar en undersökning som gjordes före beskedet om Israels fredsavtal med Förenade arabemiraten och Bahrain, skriver Jerusalem Post.

Nyheter · Publicerad 21:00, 21 okt 2020

Hela 71 procent av de tillfrågade saudierna håller det dessutom för troligt att Saudiarabien och Israel normaliserar sina förbindelser också utan en fredsuppgörelse mellan Israel och palestinierna.

Företaget Zogby Research Services undersökte attityder bland israeler och araber i Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, palestinska territorierna och Jordanien mellan den 24 juni och den 5 juli.

Vid den tidpunkten hade Israel ännu inte lagt planen på att annektera 30 procent av Judeen/Samarien (Västbanken) på is, vilket skedde efter överenskommelserna med de två gulfstaterna.

En majoritet av de svarande, både araber och israeler, ansåg det mycket viktigt att lösa konflikten mellan Israel och palestinierna. Men betydligt fler araber (53 procent av jordanierna) än israeler (15 procent) var optimistiska om att en lösning kommer till stånd inom relativt nära framtid.

Undersökningen visar att även andra araber än saudier är positiva till att normalisera relationerna till Israel, på villkor att Israel tar steg mot att upprätta fred med palestinierna.

Personerna i undersökningen anförde olika skäl till vad man skulle ha att vinna på en förbättrad relation till Israel: alltifrån samarbete kring klimat, vatten och livsmedel, teknologi och vetenskap, till ökad handel och investering i hälsovård och utbildning. Även utökad turism sågs som en positiv möjlighet.

Mellan 21 procent och 36 procent av de araber som svarade ansåg dessutom att ett samarbete med Israel skulle kunna främja ”arbetet mot regionala utmaningar från extremism och Iran” .

Svaren redovisas i rapporten The annexation debate.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00