Jag ska tacka dig i evighet för det du har gjort. Inför dina trogna ska jag hoppas på ditt namn, för det är gott.
Psaltaren 52:11

Världen idag

"Att en person blir förhörd efter utvisning är inget ovanligt"

Jean Kabuidibuidi utvisades ur Sverige till Kongo i största hemlighet. Nu finns uppgifter om fängelsevistelse, misshandel och en fritagning. I Sverige kämpar ett antal personer för att han ska få återvända. Samtidigt ser varken Migrationsverket eller gränspolisen anledning till självrannsakan trots hård kritik.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 feb 2012

Exakt vad som skett med pastor Jean efter att han anlände i Kongo i fredags är ännu oklart. Men att han förhörts, befunnit sig i fängelse och har blivit slagen och trakasserad har bekräftats antingen av pastor Jean själv eller personer i hans närhet. Natten till söndag ska det ha skett en fritagning ur det fängelse han befann sig i och han ska nu, åtminstone tillfälligt, befinna sig i säkerhet.

På söndagskvällen försökte man genomföra en liveintervju på nätet med honom via Bambuser. På grund av dålig ljudkvalitet är det svårt att fastställa exakt vad som sades men ett antal personer som engagerat sig i fallet har gemensamt sammanställt vad de uppfattat ur pastorns meddelande. Där berättar han om själva utvisningen och att de mellanlandat i Tunisien. Ord som "kedjor" och "bojor" nämns, han pratar om att ha blivit fråntagen både kläder och pengar och här finns också antydningar om brutalitet från kongolesisk ordningsmakt och att utbyte av sedlar förekommit när svensk gränspolis lämnat över honom. Uppgifter om mutor har också förekommit i de sms pastor Jean skickat till svenska kontakter.

- Någon form av gripande gjordes redan vid flygplatsen, och han har med all säkerhet suttit i någon typ av fängelse. Hur fritagningen sedan gått till vet vi inte, men det står klart att det finns ett antal personer i Kongo som är intresserade av att hjälpa den berörda pastorn, säger pastor Stefan Swärd som är en av de som haft kontakt med Jean sedan han utvisades.

Han säger att den sms-kontakt de haft gjorde ett uppehåll strax efter att han överlämnats till kongolesiska myndigheter och återupptogs efter fritagningen, något som tyder på ett frihetsberövande.

Ett stort antal personer har kontaktat Migrationsverket med frågor och kritik med anledning av att pastor Jeans ansökan om asyl avslogs. Många har fått ett standardsvar i sin mailbox där det står att man inte bedömer att den allmänna situationen i Kongo utgör grund för asyl. Därför sker en individuell prövning i varje fall. Annette Bäcklund är verksamhetschef på Migrationsverket och hon understryker att uppgifterna om misshandel och tortyr mot Jean är obekräftade.

- Vi gör utredningar framåtsyftande, vi lyssnar på vad den asylsökande säger och tittar på hur förhållandet ser ut i hemlandet. Vi är medvetna om att förhållandena många gånger är svåra i Kongo och 40 procent av de kongoleser som ansöker om asyl i Sverige får det. Om vi tror att den enskilde ska råka illa ut så får de asyl, säger hon och fortsätter:
- Migrationsverket och Migrationsdomstolen har prövat detta fall vid ett flertal tillfällen och anser inte att skälen är tillräckliga för asyl. De uppgifter som nu finns om vad som hänt den här personen är för oss obekräftade och att en person blir förhörd efter utvisning är inget ovanligt.

På frågan om man följer upp enskilda fall säger Bäcklund:
- Vi jobbar fortlöpande med att uppdatera vår landinformation och hålla oss ajour med händelseutvecklingen i länder.

Och Sven-Åke Eriksson vid gränspolisen menar att alla anklagelser om mutor är "skitsnack".
- Vi brukar då och då höra de här anklagelserna, men det kan jag säga att det existerar inte. Det sker ingen förhandling när vi verkställer utvisningar och att det skulle förekomma mutor är bara skitsnack. Att de uppgifterna kommer från kyrkans män är beklagligt, för de ljuger. Det är ett påhitt som jag antar att man tar till för att ställa oss i sämre dager. Det har aldrig förekommit pengatransaktioner i de här ärendena, varken från oss, Migrationsverket eller kriminalvården.

Att man valde att avstå från att informera Jeans familj och advokat innan utvisningen verkställdes är inget konstigt enligt Eriksson.
- Oftast informeras advokat men vi gör så här ibland av säkerhetsskäl, till exempel när det finns risk för stora ordningsstörningar eller att flighterna ska försenas. Det är en bedömning från fall till fall, säger han.

En längre version av texten publiceras i onsdagens tidning.

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Här tas inte Guds ord för givet

Missionsglimten Solen bränner och det blåser lite damm från de torra, sandiga områdena omkring mig. Men jag är... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Familjefrågan För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de... lördag 22/1 00:00

Frälsningen kommer från judarna

Andakt. Förintelsedagens bibelord: ”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni... lördag 22/1 05:00

Senaste nytt

    Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

    Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

    Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

    Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
    Följ Världen idag i sociala medier