Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Artificiell intelligens ersätter domare i USA

Artificiell intelligens börjar spela en stor roll även inom rättsväsendet. I Philadelphia har datorn i vissa fall ersatt domare. Den brottsdömda mannen Darnell Gates fick hårda krav i sin villkorliga frigivning efter beslut av en datoralgoritm.

– Det är vi människor som tillverkar datorer, de borde inte få bestämma över oss, säger han till SVT Rapport.

Nyheter · Publicerad 13:00, 18 jun 2021

Darnell Gates dömdes till fängelse efter att kört en bil in i ett hus. Två personer skadades. Han smet först från olycksplatsen, men ångrade sig och körde tillbaka. Det tog den människa som då dömde Gates hänsyn till.

Andra gången Darnell Gates hamnade i fängelse dömdes han för våldsamt hot. Då bestämdes villkoren för hans frigivning av ett datorprogram som kom fram till att han hade ”hög risk för återfall”. Det innebar högsta krav på att inställa sig hos en övervakare.

– Jag hade jobb då, vid sidan av att ta hand om min mamma och barn, säger Darnell Gates till SVT:s korrespondent.

– Övervakaren sade att jag skulle släppa allt det och gå till dem i stället. Att de var viktigast och att jag var i deras koppel nu. Man kan inte få något medlidande eller någon empati av en dator för den har inga känslor, fortsätter Gates.

Mannen bakom den artificiella intelligens som avgör vilken villkorlig frigivning som utdöms är Richard Berk. Han är professor vid University of Pennsylvania. För SVT medger han att datoralgoritmen inte har några känslor, men han menar att det är just det som är bra, att det blir mer rättvist när datorn dömer.

– Mycket av det människor känner är destruktivt. Det kan vara partiskhet, fördomar eller stereotyper. Det är också känslor, och de har inte en dator, så algoritmen är inte ett problem, den är lösningen, säger Richard Berk.

Keir Bradford-Greg är ordförande för Philadelphias försvarsadvokatsamfund. I SVT-inslaget varnar hon för att datorprogrammet fattar beslut utifrån historiska data och därmed kan befästa just ”fördomar”.

– Tveklöst är en del människor partiska, men det kan åtminstone ge ett mått på deras trovärdighet. Man kan förstå varför en människa tänker på ett visst sätt när man får ställa frågor till honom, säger hon till Rapport.

– Datorn kommer själv förlita sig på samma typ av data som människan, och det finns inget som säger att datorn kommer vara mindre partisk. Skillnaden är att datorn inte klarar att bli utmanad som en människa gör, avslutar Bradford-Greg.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier