Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Artificiell intelligens ersätter domare i USA

Artificiell intelligens börjar spela en stor roll även inom rättsväsendet. I Philadelphia har datorn i vissa fall ersatt domare. Den brottsdömda mannen Darnell Gates fick hårda krav i sin villkorliga frigivning efter beslut av en datoralgoritm.

– Det är vi människor som tillverkar datorer, de borde inte få bestämma över oss, säger han till SVT Rapport.

Nyheter · Publicerad 13:00, 18 jun 2021

Darnell Gates dömdes till fängelse efter att kört en bil in i ett hus. Två personer skadades. Han smet först från olycksplatsen, men ångrade sig och körde tillbaka. Det tog den människa som då dömde Gates hänsyn till.

Andra gången Darnell Gates hamnade i fängelse dömdes han för våldsamt hot. Då bestämdes villkoren för hans frigivning av ett datorprogram som kom fram till att han hade ”hög risk för återfall”. Det innebar högsta krav på att inställa sig hos en övervakare.

– Jag hade jobb då, vid sidan av att ta hand om min mamma och barn, säger Darnell Gates till SVT:s korrespondent.

– Övervakaren sade att jag skulle släppa allt det och gå till dem i stället. Att de var viktigast och att jag var i deras koppel nu. Man kan inte få något medlidande eller någon empati av en dator för den har inga känslor, fortsätter Gates.

Mannen bakom den artificiella intelligens som avgör vilken villkorlig frigivning som utdöms är Richard Berk. Han är professor vid University of Pennsylvania. För SVT medger han att datoralgoritmen inte har några känslor, men han menar att det är just det som är bra, att det blir mer rättvist när datorn dömer.

– Mycket av det människor känner är destruktivt. Det kan vara partiskhet, fördomar eller stereotyper. Det är också känslor, och de har inte en dator, så algoritmen är inte ett problem, den är lösningen, säger Richard Berk.

Keir Bradford-Greg är ordförande för Philadelphias försvarsadvokatsamfund. I SVT-inslaget varnar hon för att datorprogrammet fattar beslut utifrån historiska data och därmed kan befästa just ”fördomar”.

– Tveklöst är en del människor partiska, men det kan åtminstone ge ett mått på deras trovärdighet. Man kan förstå varför en människa tänker på ett visst sätt när man får ställa frågor till honom, säger hon till Rapport.

– Datorn kommer själv förlita sig på samma typ av data som människan, och det finns inget som säger att datorn kommer vara mindre partisk. Skillnaden är att datorn inte klarar att bli utmanad som en människa gör, avslutar Bradford-Greg.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier