Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Nästan 1 000 timmar tog det för legokonstnären Rocco Buttliere att återskapa Jerusalem så som det såg ut på Jesu tid. Foto: © 2021 – Rocco Buttliere, LLC

Arkitekt byggde modell av Jerusalem på Jesu tid – i lego

Jerusalem som staden såg ut under det första århundradet har återskapats – i lego. Legokonstnären Rocco Buttlieres häpnadsväckande bygge består av drygt 100 000 legobitar och finns nu att beskåda på ett museum i Brasilien.

Nyheter · Publicerad 10:00, 11 jul 2021

Rocco Buttliere har vid olika tillfällen återskapat stora och kända landmärken med hjälp av legobitar. Tidigare har han byggt Mount Rushmore, Vatikanstaten och antikens Rom. Nu har han lyckats med vad som kan vara hans största legoprojekt hittills – Jerusalem i skala 1:650 så som staden såg ut under det första århundradet efter Kristus, skriver webbsajten The Brothers Brick.

Bygget krävde 114 000, varav 900 unika, legobitar. Arbetstiden summerades till knappt tusen timmar – drygt 500 timmar designjobb följt av 400 timmar legobyggande.

”Den här är inget annat än häpnadsväckande.”, skriver webbsajten Bricknerd efter att ha tagit del av verket.

Staden Jerusalems höjdvariationer innebar en utmaning jämfört med tidigare landskapsbyggen i lego, berättar Rocco Buttliere för Bricknerd. Legobygget är mycket detaljerat, det ger betraktaren möjlighet att beskåda Davids stad och Tempelberget samt övriga kända byggnader, murar och torn från den tiden.

”Välkommen till Jerusalem under första århundradet”, skriver webbsajten Bricknerd.

Bygget uppfördes i olika delar som fraktades från Chicago i USA till São Paulo i Brasilien där de olika delarna sedan sattes ihop. Beställare av verket var Fantasimuseet i São Paulo som nu kommer att ha det i en permanent utställning.

Rocco Buttlieres legobygge må vara storslaget, men han är inte den första som byggt upp modeller av bibliska platser med hjälp av lego.

För några år sedan anordnade Equmeniakyrkan en tävling där barn fick i uppgift att bygga utifrån en bibelberättelse. Edens lustgård, Mose, stentavlorna och guldkalven, Jesu födelse, när Jesus red in i Jerusalem, det förlorade fåret, brödundret och Jesu korsfästelse blev några av legobyggena som medverkade i den tävlingen.

Legobyggaren Rocco Buttliere är en internationellt erkänd legokonstnär med examen i arkitektur. Sedan han avslutade sina studier vid Illinois Institute of Technology i Chicago har han framgångsrikt anpassat sina konstnärliga sysslor till en fungerande affärsverksamhet i stället för en traditionell arkitekturkarriär.

Sedan 2009 har han skapat mer än femtio verk som skildrar världskända landmärken samt såväl geografiskt som historiskt exakta landskap, enligt hans egna webbsajt.

Bilder på Jerusalembygget går att se på arkitektens Flickr-sida och Youtube-sida.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00