Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Evangelisten Peter Ljunggren var en av de inbjudna talarna på Mirkaelfestivalen. ”Synd är en bruten relation och kristendom är därför en återupprättad relation med honom som älskar varje person”, predikade han. Foto: Arash Asadi

Arken firade 25 år med mirakelvecka

Den gångna helgen avslutades församlingen Arkens årliga Mirakelfestival i Kungsängen, norr om Stockholm, som i år sammanföll med församlingens 25-årsjubileum.

Nyheter · Publicerad 10:10, 27 jul 2011

Ute på konferensområdet står folk i kö för att köpa hamburgare, några ungdomar står och hänger och någon ligger och vilar upp sig på en bänk. Alla samtal på området verkar uteslutande vara på något av de nordiska språken, varav gissningsvis hälften på det språk som tycks vara Arkens andra modersmål – finska.
Det var år 1986 som prästen Gunnar Bergling tillsammans med sin fru Linda, då anställd av det nystartade Livets ord i Uppsala, bestämde sig för att grunda en ny församling i Kungsängen.

– Ända sedan vi började har vi upplevt att vår kallelse är att vara en plats där Jesus kan uppenbara sin kärlek och bota sargade hjärtan. Här ska människor kunna få helande och upprättelse till både kropp och själ, säger pastor Linda Bergling till Världen idag.
När hon ser tillbaka till församlingens tjugofemåriga historia, känner hon tacksamhet och glädje.
– Redan när vi började såg vi hur människor låg under Guds kraft, de dansade, de grät och de blev berörda av Jesus. Än i dag ser vi samma sak, och det gläder mig mycket.

Hur ser kommande 25 år ut?
– Nu vill vi ännu mer behöver sträcka oss ut till människor som ännu inte känner Jesus, till den profana världen. Inte minst genom vårt tv-arbete, som just nu är i en utvecklingsfas, säger Linda Bergling.

På fredagen var evangelisten Peter Ljunggren – eller Youngren som han stavar sitt namn i mer internationella sammanhang – inbjuden talare.
Med teatralisk inlevelse går han fram och tillbaka på estraden och är märkbart engagerad. Han drar ner den ena skrattsalvan efter den andra och får de församlades gensvar i form av spontana "amen" och applåder. Inte helt oväntat är budskapet det som sedan flera år tillbaka kan beskrivas som Ljunggrens signum: Vi är rättfärdiggjorda av nåd och inte av lagiska gärningar.
– Visst finns det en massa regler som behöver hållas, men om definitionen av synd är en massa brutna regler, så är kristendom att hålla reglerna. Men synd är en bruten relation och kristendom är därför en återupprättad relation med honom som älskar varje person, predikar Peter Ljunggren som sedan många år är bosatt i Kanada.

Han betonar vikten av att det är Jesus som står för prestationen i frälsningen.
– Evangelium är inte att herden står och ropar till det förlorade fåret om sju steg till seger eller fem steg till ett heligt liv. Evangelium är att herden bär fåret på sina axlar.
När mötet är inne på sin tredje timme pekar predikanten på sin skjorta i armbågshöjd.
– Nu har svetten nått ända hit. När den går hela vägen ner är vi klara för i kväll, säger han och åhörarna levererar ytterligare ett stycke skrattsalva.
När Världen idag träffar Ljunggren efter kvällens predikan, konstaterar han att Arken har varit till stor välsignelse för många människor.
– Min upplevelse är att det är en passionerad kärlek till Jesus som ligger till grund för allt de gör. De påverkar många människor över hela världen, folk kommer hit från hela Skandinavien för att gå på bibelskolan och de har en stor Jesusfokusering mitt bland alla aktiviteter, säger Peter Ljunggren.

Återstart av luftförsvar tecken på helt nödvändig tillnyktring

Ledare Cirkeln sluts. I Världen idags allra första nummer (28/9, 2001) uppmärksammades riksdagens beslut... lördag 16/10 00:10

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

Trend: Allt fler judar flyttar till Israel

Imigration. Under 2021 har hittills fler än 20 000 judar anlänt till Israel för att bosätta sig i landet.... söndag 17/10 20:00

2 700 år gammal toalett hittad i Israel

Israel. Vid arkeologiska utgrävningar i Jerusalem påträffades nyligen en cirka 2 700 år gammal toalettstol.... söndag 17/10 14:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier