Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Ärkebiskopens brev till Moderaterna om polarisering upprör

I ett brev till finansregionrådet Irene Svenonius (M) anklagar ärkebiskop Antje Jackelén Moderaterna för att bidra till polarisering i samhället. Bakgrunden till brevet är att M-politikern skrivit ”israelfientlig ärkebiskop” i en kommentar på Facebook.

Svenonius uttrycker i ett mejlsvar sin förhoppning om att ärkebiskopen ”inte skriver brev för att tysta en diskussion om Svenska kyrkans inställning i frågor som rör Israel”.

Nyheter · Publicerad 18:00, 11 mar 2022

”Det går onekligen snabbt utför i Svenska kyrkan. Lojalitet med en israelfientlig ärkebiskop är viktigare än meriter för jobbet?”, skrev M-politikern Iréne Svenonius i en kommentar till ett Facebookinlägg där prästen Annika Borg hävdar att hon inte fått en sökt tjänst på grund av sin kritik mot ärkebiskopen. En tid senare fick Svenonius ett brev från ärkebiskopen som tog upp vad som skrivits på Facebook:

”Det är en allvarlig anklagelse och bekymmersamt att en person i din ställning påstår att jag är israelfientlig”, skriver Jackelén i sitt brev till Svenonius som hon även sänt kopia av till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson samt partisekreteraren Gunnar Strömmer. Ärkebiskopen säger sig vara bekymrad över den, ”särskilt bland moderater”, ökande kritiska hållningen mot Svenska kyrkan som hon anser bidrar till polarisering.

Irene Svenonius skriver i sitt svar till Antje Jackelén att hon blev ”något häpen” över brevet från ärkebiskopen. ”Jag tror på alla människors rätt att uttrycka sina åsikter, jag anser att högt i tak är viktigt. Jag förutsätter att ärkebiskopen också anser det, och inte skriver brev för att tysta en diskussion om Svenska kyrkans inställning i frågor som rör Israel”, skriver Svenonius i sitt mejl till Jackelén.

Irene Svenonius skriver vidare att hon själv är en medlem av Svenska kyrkan som bär på övertygelsen om att ”politik i kyrkorummet inte ska lyckas driva bort varma anhängare av den kristna tron från Svenska kyrkan”.

Annika Borg, som på sin Facebooksida publicerat såväl Jackeléns brev som Svenonius mejlsvar, hävdar att ”repressiv kultur” blivit ett mönster under Antje Jackeléns ledarskap.

”I min senaste krönika i Axess skrev jag om hur jag – och andra – blir uppkallade, mejlade, uppringda och hur våra uppdragsgivare blir approcherade när vi uttryckt åsikter som ärkebiskopens kansli inte finner önskvärda. Jag kan vittna om de utskrivna pappershögarna med åsikter jag uttryckt, artiklar jag skrivit, dokument som funnits i den ”dossier” jag konfronteras med när jag kallats upp till samtal med ärkebiskopen”, skriver Annika Borg på Facebook.

Världen idag har kontaktat Antje Jackelén för att ge henne möjlighet att bemöta kritiken från Annika Borg. Jackeléns pressekreterare svarar att ärkebiskopen inte har möjlighet att ge någon kommentar före Världen idags pressläggning.

Jag tror på alla människors rätt att uttrycka sina åsikter.

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier