Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén annonserades nyligen som talare på den stora pingstkonferensen Nyhemsveckan. Reaktionerna i sociala medier blev synnerligen tudelade. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ärkebiskop Jackelén som talare vid Nyhemsveckan möter kritik

Bland den kommande Nyhemsveckans talare, som annonserats på Facebook, står Svenska kyrkans ärkebiskop ut när det gäller reaktionerna. Medan de andra talarna mest fått positiva reaktioner, har Antje Jackeléns deltagande till stor del mötts av ifrågasättanden.

Nyheter · Publicerad 13:58, 16 maj 2022

Det var först i ett inlägg den 29 april som Nyhemsveckans sida på Facebook annonserade kvällsmötenas fem talare, varpå förmiddagsmötenas sex talare presenterades i ett inlägg den 11 maj.

Både när det gäller det sociala mediets möjlighet att uttrycka känsloreaktioner som respons på inlägg, och när det gäller skriftliga kommentarer, sticker reaktionerna på presentationen av Antje Jackelén som talare ut. Medan övriga talare enbart fått positiva känsloreaktioner, främst i form av den gillande ”tummen upp”, har ärkebiskopen fått ungefär lika mycket uttryck för sorg, ilska och förvåning, som uttryck för gillande.

I kommentarsfältet till bilden som presenterar Antje Jackelén som talare på förmiddagsmötet fredagen den 24 juni, alltså på midsommarafton, går diskussionen het om huruvida det är bra eller dåligt, lämpligt eller olämpligt, att talaren i fråga har blivit inbjuden.

”En talare som inte kan säga att Jesus är enda vägen till Gud och att äktenskapet endast är för man och kvinna ska inte inbjudas till en Pingstkonferens, det förvirrar och skapar oreda”, skriver Stefan Larsson, pastor och föreståndare för pingstförsamlingen i Ed.

Flera kommentarer är inne på samma spår, medan andra nöjer sig med att uttrycka sitt ogillande med ord som ”stor sorg” och ”obeskrivligt besviken”.

Bland de positivt inställda kommentarerna finns i stället uttryck för nyfikenhet och förväntan, där en användare till exempel menar att ärkebiskopen är ”en syster i tron som kan hjälpa oss att lära oss mer om Gud och oss själva”.

Arrangörerna av Nyhemsveckan har också publicerat en egen kommentar till debatten under inlägget om förmiddagsmötenas talare, där de konstaterar att de allra flesta av talarna kommer från pingstförsamlingar, men att det också finns några inbjudna gäster.

”Att våra gästande talare kan tänka annorlunda än oss i vissa teologiska frågor klarar vi av. Vi tror att det är viktigt att också stå tillsammans som kristenhet i vårt land. Det är tillsammans med alla de heliga som vi ser fullheten hos Gud”, skriver de.

Pingstledaren Daniel Alm påpekar i en mejlkommentar till Världen idag angående reaktionerna att Svenska kyrkan är den historiska statskyrkan och nuvarande majoritetskyrkan.

”Överallt där det finns pingstförsamlingar i landet finns också Svenska kyrkan. Vi finns tillsammans i ett av världens mest sekulära områden där sammanhang som pingströrelsen lätt marginaliseras och inte så sällan sektstämplas. Vi har bjudit in ärkebiskopen för att odla våra relationer och i detta kunna stötta varandra att vara kyrkor i ett samhälle där vi får finnas men helst inte ska höras eller synas.”

Han betonar att det inte finns några underliggande tankar om förändrad teologi i relation till besöket.

”Självfallet finns det stora skillnader oss emellan, men vi har också behov av goda relationer för att kunna vara de vi är i förkunnelse och församlingsliv.”

Alm menar att man som pingstvänner ”bör kunna vara tacksamma för ett besök av Svenska kyrkans högsta företrädare utan att det ska behöva leda till rädsla för förändrad förkunnelse hos oss”.

Temat för årets Nyhemsvecka är ”För en ny tid” och bland de medverkande finns bland andra artisten Michael W Smith och talare som Ruth Hasselgren, Joakim Lundqvist, Daniel Alm och Angela Gaeta.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier