Säg därför till dem: Så säger Herren Gud: Inget av det jag har sagt ska dröja längre. Det ord som jag talar ska gå i uppfyllelse, säger Herren Gud.”
Hesekiel 12:28

Världen idag

Merzek Botros Foto: Privat

Arabisk pastor: Upploppen är en varning

Upploppen i Malmö handlar till stor del om brister i integrationen. Det menar pastorn Merzek Botros som är bestört över det som sker.

– Det här är en varning, vi måste våga prata om det, säger han.

Nyheter · Publicerad 16:10, 31 aug 2020

Merzek Botros, som har bakgrund i Mellanöstern och är pastor i den arabiska församlingen i Sundbyberg, fördömer fredagens antimuslimska aktioner.

– Det är mycket provocerande att bränna Koranen, inte bra alls. Vi måste visa respekt för muslimer, säger han.

Men Botros menar att frågan inte bara handlar om koranbränningen, utan även om ett misslyckande när det gäller nyanländas integration i det svenska samhället.

– Människor behöver få mer undervisning om hur Sverige byggdes, om vår kultur och trosfrihet. Vi behöver undervisa om vad demokrati innebär för den människa som valt att komma till Sverige.

Politikerna har sin hemläxa att göra i ämnet integration, menar han.

– Det går inte att sitta på en asylmottagning i två år med sina tankar om islamisk fundamentalism, då sprids sådant här ute i samhället. Våra politiker måste våga prata om detta och fatta beslut, men det finns en rädsla att göra det, säger Merzek Botros.

Merzek Botros, som själv har kontakt med många flyktingar och andra migranter, är kritisk till de långa handläggningstider som gör att människor tvingas sitta sysslolösa i över ett år på asylboenden. Han menar att det blir en grogrund för segregation, som sedan fortsätter.

– Det finns redan segregerade områden i Sverige där islamisk undervisning bedrivs och där inte polisen kan gå in hur som helst, fortsätter Merzek Botros.

Han är också kritisk till att det, som han ser det, råder olikheter i hur politiker behandlar kristna respektive muslimska trossamfund. Politiker anser att pastorer ska kunna tvingas viga homosexuella par och vill stänga konfesionella friskolor, men ”vågar inte bestämma över imamen i moskén”, säger han.

Sverige befinner sig, enligt Merzek Botros, i ett viktigt vägval där politiker, församlingar och det övriga samhället måste våga prata om integrationen. Annars riskerar situationen som vi sett i Malmö att bli vardagsmat, menar han.

– Det som hände i Malmö vill ingen se hända i Sverige, det här är en varning. Jag vill inte se ett Sverige som blir som Libanon, där den andlige ledaren bestämmer.

Avslutningsvis önskar han belysa den kristna församlingens betydelsefulla funktion när oro råder ute i samhället.

– Vi som Guds församling behöver be och fasta över det här, vi behöver stå tillsammans.

Jag vill inte se ett Sverige som blir som Libanon, där den andlige ledaren bestämmer.

C-förslag om skilsmässa dåligt för både barnen och samhället

Ledare Det måste bli lättare att skilja sig. Budskapet kommer från Centerkvinnorna i en debattartikel i... onsdag 27/10 00:10

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i... onsdag 27/10 00:10

Kommer vi ihåg våra välsignelser?

Vardagskrönika Jag hade ett möte med en dam som mådde väldigt dåligt och hade ett stort behov av samtal. Hon... onsdag 27/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier