Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Merzek Botros Foto: Privat

Arabisk pastor: Upploppen är en varning

Upploppen i Malmö handlar till stor del om brister i integrationen. Det menar pastorn Merzek Botros som är bestört över det som sker.

– Det här är en varning, vi måste våga prata om det, säger han.

Nyheter · Publicerad 16:10, 31 aug 2020

Merzek Botros, som har bakgrund i Mellanöstern och är pastor i den arabiska församlingen i Sundbyberg, fördömer fredagens antimuslimska aktioner.

– Det är mycket provocerande att bränna Koranen, inte bra alls. Vi måste visa respekt för muslimer, säger han.

Men Botros menar att frågan inte bara handlar om koranbränningen, utan även om ett misslyckande när det gäller nyanländas integration i det svenska samhället.

– Människor behöver få mer undervisning om hur Sverige byggdes, om vår kultur och trosfrihet. Vi behöver undervisa om vad demokrati innebär för den människa som valt att komma till Sverige.

Politikerna har sin hemläxa att göra i ämnet integration, menar han.

– Det går inte att sitta på en asylmottagning i två år med sina tankar om islamisk fundamentalism, då sprids sådant här ute i samhället. Våra politiker måste våga prata om detta och fatta beslut, men det finns en rädsla att göra det, säger Merzek Botros.

Merzek Botros, som själv har kontakt med många flyktingar och andra migranter, är kritisk till de långa handläggningstider som gör att människor tvingas sitta sysslolösa i över ett år på asylboenden. Han menar att det blir en grogrund för segregation, som sedan fortsätter.

– Det finns redan segregerade områden i Sverige där islamisk undervisning bedrivs och där inte polisen kan gå in hur som helst, fortsätter Merzek Botros.

Han är också kritisk till att det, som han ser det, råder olikheter i hur politiker behandlar kristna respektive muslimska trossamfund. Politiker anser att pastorer ska kunna tvingas viga homosexuella par och vill stänga konfesionella friskolor, men ”vågar inte bestämma över imamen i moskén”, säger han.

Sverige befinner sig, enligt Merzek Botros, i ett viktigt vägval där politiker, församlingar och det övriga samhället måste våga prata om integrationen. Annars riskerar situationen som vi sett i Malmö att bli vardagsmat, menar han.

– Det som hände i Malmö vill ingen se hända i Sverige, det här är en varning. Jag vill inte se ett Sverige som blir som Libanon, där den andlige ledaren bestämmer.

Avslutningsvis önskar han belysa den kristna församlingens betydelsefulla funktion när oro råder ute i samhället.

– Vi som Guds församling behöver be och fasta över det här, vi behöver stå tillsammans.

Jag vill inte se ett Sverige som blir som Libanon, där den andlige ledaren bestämmer.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier