Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Är coronapandemin ett tecken på yttersta tiden?

Är coronapandemin ett tecken på den yttersta tiden? Många kristna har antagligen funderat över det under de senaste månaderna. Världen idag har pratat med flera bibellärare och teologer för att höra vad de har för syn på det som händer i vår värld just nu.

Nyheter · Publicerad 12:00, 5 maj 2020

Sedan coronakrisens början har predikanter världen över talat om den som ett tidstecken och en skakning.

Världen idag ringer upp Stefan Gustavsson, teolog, författare och direktor för Apologia, för att höra om Bibeln säger något om pandemier i den yttersta tiden och om coronapandemin skulle kunna vara en del av de födslovåndor som Jesus talar om.

– När Nya testamentet talar om ”de sista dagarna” handlar det om hela tidsperioden mellan Jesu första ankomst och hans återkomst. Jesus beskriver att denna tid kommer att präglas av födslovärkar. Krig, oroligheter, pest, hungersnöd och förföljelse av kristna har kommit i vågor genom historien och vi vet inte vilken födslovärk vi är inne i, säger Stefan Gustavsson.

Det kan finnas indicier i Nya testamentet på att födslovåndorna kan bli mer intensiva när slutet närmar sig, förklarar han.

– Trots att gudsriket redan är här kommer världen att fortsätta vara en besvärlig plats, där detta dåliga återkommer i våg efter våg tills Jesus kommer tillbaka, säger Gustavsson.

– Smittor kommer med jämna mellanrum, då och då riktigt allvarliga som digerdöden och den här. Min slutsats är att vi ska vara försiktiga med att peka på sådant som funnits i varenda tid och säga att detta är tecknet på att Jesus ska komma tillbaka just nu, fortsätter han.

Ett bättre och tydligare tecken är att Jesu återkomst inte kommer att ske förrän evangeliet har predikats för alla folk, menar Stefan Gustavsson.

– Det är ett intressant tecken och inget som inträffar i varje tid. Ett annat tecken som Paulus talar om är att det ska ske ett stort uppvaknande hos det judiska folket, då de ska ta emot Jesus som Israels Messias.

Enligt Gustavsson är det naturligt att vi som kristna undrar hur vi ska tänka om det som sker.

– Vi ska förstås se det som en väckarklocka och ta vår tro och förkunnelsen av evangeliet på allvar. Coronakrisen ställer oss inför att vi är dödliga, men jag tror det är ett misstag att försöka göra utfästelser om var vi befinner oss i Guds kalender utifrån det här.

Inte heller teologen Mikael Tellbe, docent och högskolelektor vid Akademi för ledarskap och teologi i Örebro, ser coronapandemin som ett direkt tecken på Jesu återkomst.

– Det finns personer som hävdar att siffervärdet i ordet corona kan bli talet 666. Det är lite typiskt att vi i allt som sker läser in: ”Nu kommer Jesus snart”, säger han.

– Samtidigt kan vi fråga oss: Vad är corona? fortsätter han.

Mikael Tellbe påpekar att corona är ett tecken på att skapelsen inte mår bra och att människan är högst delaktig i detta.

– Corona är ett exempel på människans exploatering av jorden. Pandemin visar hur förgängelsens krafter verkar när människan vänder Skaparen ryggen och sätter sig på hans plats.

Och detta är något som hela Uppenbarelseboken talar om, enligt Mikael Tellbe. Alla vredesskålar och basuner som nämns visar att världen kommer må allt sämre, menar han.

Enligt Mikael Tellbe är så väl coronapandemin som andra historiska pandemier och sjukdomar en del av den pest som det står om i Uppenbarelsebokens sjätte kapitel. Han tror dock att läget kommer bli allvarligare innan Jesus kommer tillbaka.

– Vi lever på lånad tid, säger han.

En annan person som påpekar att Bibeln talar om pandemier är bibelläraren KG Larsson.

– Ordet ”farsot” är i princip samma sak som pandemi, säger han och hänvisar till den pest som nämns i Uppenbarelsebokens sjätte kapitel.

Men det går inte att sätta likhetstecken mellan de födslovåndor som Jesus talar om och corona, menar han.

– Människor har lidit förfärligt i många hundra år, säger han.

Inte heller bibelläraren och författaren Dan Johansson anser att coronapandemin är ett tecken på att vi lever i den yttersta tiden.

– Däremot så tror jag att coronakrisen har brutit något i den andliga världen. Människor har blivit medvetna om att allvarliga saker kan hända och därmed blivit med öppna för Gud, säger han.

Dan Johansson påpekar vidare att coronakrisen kan leda till sådant som Uppenbarelseboken talar om, nämligen ett omfattande kontrollsamhälle.

– Det händer farliga saker i skuggan av corona just nu. Runt om i världen införs det registeringar och appar som innebär ökad övervakning. Djävulen flyttar fram sina positioner på detta område, säger han.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier