På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Apotekare behöll samvetsfrihet

När den brittiska organisationen för farmaceuter såg över sina riktlinjer tidigare i år fanns ett förslag om att göra det svårare för apotekare att avstå från att skriva ut exempelvis dagen-efter piller. Efter påtryckningar från bland annat Christian Institute backade organisationen. – Det lönar sig att göra motstånd, säger Peter Saunders, vd för Christian Medical Fellowship.

Nyheter · Publicerad 09:00, 18 okt 2017

Det var i december förra året som farmaceutorganisationen General Pharmaceutial Council (GPhC) tillkännagav att man ville se över sina riktlinjer för professionen.

I samband med det ville man skärpa kraven på apotekare och receptarier för att "se till så att apotekspersonal tar ansvar för att den personcentrerade vården inte äventyras av deras religion, personliga värderingar eller åsikter".

Det skulle bland annat innebära att möjligheten att hänvisa en person till en annan anställd eller ett annat apotek, "kanske inte är det rätta valet, eller tillräckligt".

Skarp kritik kom omedelbart, både från landets katolska biskopar och från organisationen The Christian Institute. De menade att den nya skrivningen skulle göra det svårt för apotekare att neka att lämna ut aborterande dagen efter-piller.

– [Förslaget] verkar antyda att ett moraliskt samvete och patientcentrerad vård inte är förenliga delar av farmaceutens yrke, skrev hjälpbiskop Paul Mason från Southwark i ett yttrande för de katolska biskoparna, rapporterade Crux Now.

– Vi menar i stället att varje person som arbetar inom vården är en människa med ett samvete.

De många invändningarna verkar ha tagit skruv.

När farmaceuternas särskilda riktlinjer om religion, personliga värderingar och åsikter spikades i juni, var skrivningen betydligt mjukare än den som föreslagits.

"Vi vill klargöra att hänvisning till en annan vårdanställd kan vara ett riktigt val, och att detta kan innebära att man lämnar över till en annan farmaceut vid samma, eller ett annat, apotek", står det nu, samtidigt som farmaceuterna uppmanas se till varje enskild situation och person.

Enligt riktlinjerna kan farmaceuter känna sig tveksamma till att hantera läkemedel som berör preventivmedel, fertilitetsmedicin, hormonterapier, sexuell och reproduktiv hälsa, psykisk hälsa och missbruk.

Peter Saunders vid läkarorganisationen Christian Medical Fellowship, är övertygad om att det var kristna påtryckningar som fick apotekarorganisationen att ändra sig.

– Christian Institute skickade ett brev där man hänvisade till praxis från Europadomstolen och hotade med rättsliga åtgärder om apotekarna gick vidare med ändringen, sa han vid ett seminarium arrangerat av juristorganisationen Alliance defending freedom i London nyligen.

– Och även om det inte gavs någon förklaring till varför man backat från sitt förslag, är vi ganska säkra på att det var det här som tog skruv.

Ciaran Kelly, kommunikationschef för Christian Institute, berättar för den brittiska kristna radiostationen Cross Rhythm att dialogen med apotekarna "hjälpt dem att komma fram till beslutet att förtydliga sina riktlinjer".

– [Apotekarorganisationen] presenterade först något som i praktiken skulle ta bort samvetsklausulen för kristna farmaceuter, sa han.

– Man tog sedan bort grumligheten och kom med något som är ganska tydligt: att kristna farmaceuter har rätt att utöva sitt samvete på arbetet och har kvar sin rätt att hänvisa vidare till en annan farmaceut.

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier