Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Malmö stad bryter med Arabiska bokmässan sedan det framkommit att en bok som sålts via mässans digitala marknadsplats haft ett grovt antisemitiskt innehåll. Arrangören hävdar att man inte var medveten om boken i fråga, och tar avstånd från antisemitism. Foto: Johan Nilsson/TT

Antisemitism uppdagades vid Arabiska bokmässan

Malmö stad avbryter samarbetet med Arabiska bokmässan och kommer att försöka kräva tillbaka 150 000 kronor i utbetalat projektstöd. Anledningen är att en antisemitisk bok såldes via mässans webbplats, skriver Sydsvenska dagbladet.

I ett uttalande tackar Arabiska bokmässan för att boken upptäcktes och tar avstånd från all antisemitism.

Nyheter · Publicerad 07:00, 29 okt 2020

Arabiska bokmässan, som i år är digital, började den 23 oktober och skulle hålla på till 6 november. Nu är alla artiklar om evenemanget borttagna från kommunens hemsida.

”Vi ställer in planerade samarrangemang med Arabiska bokmässan och hoppas att andra bidragsgivare såsom Statens Kulturråd gör detsamma. Vi är oerhört besvikna på företrädarna för bokmässan och kräver att de omedelbart tar bort åtkomsten till den här sidan”, säger Malmö stads kulturdirektör Pernilla Conde Hellman i ett pressmeddelande.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige. Men när man tar emot stöd från Malmö stad skriver man under de värderingar vi har och där ingår inte att man får sprida antisemitisk litteratur, säger Pernilla Conde Hellman till Sydsvenska dagbladet.

Det var medlemmar i Malmös judiska församling som uppmärksammade staden på att en antisemitisk bok såldes via ett syriskt förlag på bokmässans webb: ”The Synagogue of Satan: The Secret History of Jewish World Domination”, av Andrew Carrington Hitchcock.

Författaren sprider konspirationsteorier och hävdar bland annat att Jesus såg judar som ”Satans barn, ansvariga för allt rättfärdigt blod som gjutits på jorden sedan Kain mördade Abel”. Hans böcker säljs av både AdLibris och Amazon.

När Simon Wiesenthal Centre förra året lämnade över en rapport till brittisk polis om den ökande antisemitismen på Internet, fanns Andrew Carrington Hitchcock och hans radioprogram Eurofolk radio med på listan.

I ett uttalande på sin hemsida skriver Arabiska bokmässan att man ”vill tacka dem som uppmärksammade oss på att man [genom mässan kunde köpa en bok] som bryter mot våra principer om att ta avstånd från antisemitism och att respektera alla religioner och livsåskådningar”.

”Det är ett misstag som inte borde hänt. Vi chockades av bokens grova antisemitiska innehåll, vilket vi tar avstånd ifrån med avsky”.

Föreningen skriver att alla förlag som samarbetar med Arabiska bokmässan i förväg fått brev från föreningen med de riktlinjer som måste följas för medverkan, bland annat förbud mot ”all slags diskriminering, inklusive antisemitism”.

I framtiden, står det i ett engelsk-språkigt pressmeddelande, kommer man kontrollera de medverkande förlagen bättre.

Det är fjärde året som bokmässan hålls. Tidigare år har den genomförts av annan arrangör, utan stöd från Malmö stad, uppger Sydsvenska dagbladet.

Bakom årets upplaga står den nybildade föreningen Arabiska Bokmässan i Sverige (ABM), med stöd av Ibn Rushd Studieförbund, Biblioteken i Malmö, Skånska Akademien och Oudhuset.

[N]är man tar emot stöd från Malmö stad skriver man under de värderingar vi har.

Vår tid måste få veta vad ordet kristen står för

Ledare Ordet kristen går att använda på många olika sätt. Vi talar om kristna personer, kristna länder,... onsdag 28/7 00:10

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier