Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Antalet aborter minskade under pandemin

Förra året uppgick antalet aborter till närmare 34 000. Det är en minskning med 1 500 aborter jämfört med året dessförinnan.

Huruvida pandemin har påverkat vet inte Socialstyrelsen.

Nyheter · Publicerad 20:00, 6 maj 2021

Enligt Inga-Maj Andersson, utredare på Socialstyrelsen, ligger minskningen ”i linje” med den nedgång av antalet aborter man sett de senaste åren.

Samtidigt som antalet aborter har minskat har förskrivningen av långtidsverkande preventivmedel länge ökat, något som i sin tur kan bero på att preventivmedel sedan 2017 är kostnadsfria för kvinnor under 21 år.

– Det är glädjande, eftersom det är något man arbetat för. Det är ju bättre med välfungerande preventivmedel än aborter, säger Inga-Maj Andersson, utredare på Socialstyrelsen, till TT.

Har pandemin påverkat siffrorna?

– Det kan vi inte se i vår statistik, men minskningen ligger som sagt i linje med de nedgångar vi sett de senaste åren, även om det gick ner något mer förra året. Men det är svårt att säga vad det beror på. Det kan vara pandemin, men det kan också vara en vanlig variation.

Minskningen av antalet aborter var som tydligast bland tonåringar.

Förra året rapporterades cirka 9 aborter per 1 000 flickor i åldersgruppen 15–19 år, att jämföra med cirka 21 per 1 000 år 2010. Inte sedan 2004 har det varit en lägre siffra än under fjolåret.

En klar majoritet, 96 procent, av alla aborter förra året var så kallade medicinska aborter. Det innebär att embryot/fostret stöts ut genom läkemedelsbehandling som sker i två steg.

Eftersom kvinnan inte behöver vara på sjukhus, utan kan vara hemma under aborten, har tillgängligheten till aborter ökat.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier