Nyheter

Annie Lööf kommenterar medverkan på hemligt elitmöte

Exakt vad som sades på det mytomspunna Bilderbergmötet får Annie Lööf hålla för sig själv. Bilden är från riksmötets öppnande i tisdags. Foto: Janerik Henriksson / TT
Exakt vad som sades på det mytomspunna Bilderbergmötet får Annie Lööf hålla för sig själv. Bilden är från riksmötets öppnande i tisdags. Foto: Janerik Henriksson / TT
Det är intressant att Bilderbergmötet väcker mycket funderingar, sade Annie Lööf då Världen skulle fotografera henne. Foto: Sara Andersson
Det är intressant att Bilderbergmötet väcker mycket funderingar, sade Annie Lööf då Världen skulle fotografera henne. Foto: Sara Andersson

C-ledaren Annie Lööf var en av deltagarna när världens maktelit samlades till det mytomspunna Bilderbergmötet förra året.– Jag tror att de bjöd in henne som en potentiell kommande ledare, säger statsvetaren Magnus Hagevi.När Världen idag ställer en fråga om mötet till Lööf ger hon ett svepande svar.

Publicerad Uppdaterad

Urval av återkommande deltagare:
Henry Kissinger
Björn Wahlroos
Marcus Wallenberg
Jens Stoltenberg

Urval av tidigare deltagare:
Bill Clinton
Tony Blair
Margaret Thatcher
Prins Charles
Prins Philip
Bill Gates
Christine Lagarde
Helmut Kohl

Kung Willem-Alexander

Urval av svenska deltagare genom åren:
Carl Bildt
Anders Borg

Stefan Löfven
Magdalena Andersson
Mona Sahlin

Leif Pagrotsky
Percy Barnevik
Jonas Bonnier
Gunilla Carlsson, f.d. biståndsminister
Carl-Henrik Svanberg, företagsledare
Leif Johansson, företagsledare

Urval av ämnen:
2018: populism, Artificiell intelligens, frihandel, Ryssland, Saudiarabien och Iran.
2017: Trumpadministrationen, globalism, informationskriget, populism, Kina

Källa: Bilderberggruppen, Independent, SvD



 

Carl Bildt, Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är svenska politiker som alla har deltagit i Bilderberggruppens hemlighetsfulla möten. Bilderberggruppen startades år 1954 på Hotel De Bilderberg i Oosterbeek, Nederländerna, och har sedan dess haft årliga möten runt om i Nordamerika och Europa.

Varje år bjuds mellan 120–150 politiska ledare och högt uppsatta personer inom näringsliv, media, finansvärld och forskning in till mötet för att diskutera transatlantiska frågor, skriver gruppen på sin hemsida. Mötena hålls under så kallade Chatham house-regler, vilket innebär att deltagarna, när mötet avslutas, inte får avslöja vem som sagt vad under diskussionerna. Eftersom mötet hålls bakom stängda dörrar är det med andra ord få som vet vad som egentligen sägs under de tre dagarna.

Det officiella knapphändiga programmet visar dock att det kan handla om Kina, Ryssland, informationskriget, populism, globalism, ”Trumpadministrationen” och Artificiell intelligens. Personer som har deltagit en eller flera gånger på mötet är bland annat Henry Kissinger, Bill Gates, Bill Clinton och Christine Lagarde.

År 2017 var Centerledaren Annie Lööf en av de tre svenska, officiella, deltagarna. Tillsammans med näringslivsprofilen Marcus Wallenberg, som sitter i mötets styrgrupp, och fysikprofessorn Johanna Rosén deltog hon i mötet som ägde rum i Chantilly, Virginia, den 1–4 juni.

– Bilderberg är topp-topp-topp. Att Annie Lööf bjuds in är ett kvitto på att de tror att hon kommer att ha stort inflytande i framtiden. De som bjöd in henne till Bilderberg ser henne som en potentiell maktspelare och en blivande statsminister efter nästa val eller senare, sade Magnus Hagevi till Värnamo Nyheter i samband med mötet.

När Världen idag intervjuar Annie Lööf inför valet passar vi på att ställa ett par frågor om hennes deltagande i Bilderbergmötet förra året. Lööf bekräftar att hon var där, och påpekar att hon inte är den enda svenska partiledaren som har deltagit.

Vad var det mest intressanta som du fick höra under mötet?

– Det är ju en global konferens med forskare, politiker och näringslivsföreträdare, och det arrangeras ju en gång om året. Det var seminarier om kärnvapen, Nordkorea, spänningen i omvärlden, handel, utbyte, digitalisering och innovationer, säger Annie Lööf.

Hon påpekar därefter att hon har varit på många andra möten sedan dess och att det inte är helt lätt att minnas.

Upplever du att världens maktelit är intresserade av svensk inrikespolitik?

– Alla är ju med på lika villkor. Jag satt med och ställde frågor, men förde också fram det svenska perspektivet precis som de från Norge, Danmark, Tyskland, USA och Mexiko.

Eftersom intervjutiden var begränsad hade Världen idag inte tid att ställa några fler frågor om Bilderbergmötet.

När intervjun är avslutad och Lööf följer med ut för att fotograferas fortsätter hon dock självmant att prata om det mytomspunna mötet.

– Det är intressant att det väcker så mycket funderingar, säger hon.

Hon vidhåller också att det inte är så hemligt som vissa verkar tro.

– Deltagarlistan och seminarieämnena finns ju på Bilderbergs hemsida, påpekar hon.

Världen idag tar kontakt med statsvetaren Magnus Hagevi för att höra hur han, nu efter valet, ser på att bilderbergarna bjöd in Annie Lööf.

– De bjuder in viktiga personer som de vill veta vad de har för synpunkter, hur de tänker om vissa saker och vad de har för program. Jag tror att de bjöd in henne som en potentiell kommande ledare i Sverige.

Magnus Hagevi betonar dock att Centerpartiet hade ett större stöd i opinionsmätningarna när Lööf bjöds in till mötet år 2017 än vad partiet landade på i valet.

Att Stefan Löfven blev statsminister året efter att han deltog i Bilderbergmötet och att Fredrik Reinfeldt blev statsminister några månader efter sin medverkan på mötet betyder, enligt Hagevi, inte att oddsen för att Annie Lööf nu ska bli statsminister blivit lägre.

– Men det kan innebära att Bilderberggruppen är bra på att förutse vem som blir statsminister, säger han.

Varför tror du att bilderbergarna är intresserade av svensk politik?

– Sverige är en representant för den skandinaviska regionen. Vi är ganska förändringsbenägna – vi har förändrat oss och marknadsanpassat vår politik och ekonomi i stor utsträckning. Jag tror att de är intresserade av den typen av politik och då är Sverige en representant för det.

Kritiker menar att mötet är odemokratiskt och landsförräderi genom att bryta mot lagen om ”trolöshet vid förhandling med främmande makt” – ligger det någon sanning i det?

– Jag har inte hört att de har några förhandlingar, utan det är seminarier. Man pratar med varandra. Då kanske man vill uttrycka sig fritt och komma med frågor utan att det citeras i pressen.

Runt Bilderberggruppen finns det många konspirationsteorier. Det finns människor som menar att gruppen styr mycket av det som händer i världen och strävar efter att nationalstaterna ska ersättas av en världsregering. Många världsledare dirigeras av gruppen, medan ledare som Vladimir Putin och Donald Trump inte låter sig styras, menar vissa av konspirationsteoretikerna. Andra lyfter fram att en av gruppens grundare, prins Bernhard av Nederländerna, på tidigt 30-tal var med i det nazistiska partiet och att gruppen därmed skulle ha nazistiska förtecken.

Magnus Hagevi ger dock inte mycket för dessa teorier.

– Nej, jag tror inte att Bilderberggruppen är en konspiration som har inflytande. Men det betyder ju inte att de som samlas i den här gruppen inte har inflytande som personer. Ledare för stora företag och betydande politiker har ju inflytande i världen, säger han.

Vissa uttalanden ger dock konspirationsteoretikerna vatten på sin kvarn. Som uttalandet från David Rockefeller, amerikansk finansman och medlem i Bilderberggruppen, i hans memoarer:

”Vissa tror till och med att vi är en del i en hemlig sammansvärjning som arbetar mot USA:s bästa och karaktäriserar mig och min familj som ’internationalister’ som konspirerar med andra över hela världen i syfte att bygga en mer integrerad global politisk och ekonomisk struktur – en värld om du så vill. Om detta är anklagelsen, då är jag skyldig, och stolt över det”.

Powered by Labrador CMS