Nyheter

Anglikaner beklagar kyrkans avsteg från biblisk äktenskapssyn

Anglikaner i andra delar av världen kritiserar nu den engelska kyrkans ledning. Foto: Hans Musil, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
Anglikaner i andra delar av världen kritiserar nu den engelska kyrkans ledning. Foto: Hans Musil, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
Många anglikaner säger sig vara ledsna över att engelska kyrkan frångår Guds ord genom att välsigna samkönade par. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Många anglikaner säger sig vara ledsna över att engelska kyrkan frångår Guds ord genom att välsigna samkönade par. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Företrädare för den globala anglikanska kyrkan samlades nyligen i Rwanda. I samband med konferensen uttryckte anglikaner sin bestörtning över den engelska kyrkans avsteg från biblisk lära om äktenskapet mellan en kvinna och en man.

Publicerad Uppdaterad

Den helige Ande och vi sörjer att ledningen för den engelska kyrkan är fast besluten om att välsigna synden.

Anglikanska kyrkogemenskapen

Anglikanska kyrkogemenskapen

Bildad: 1867.

Antal medlemmar: Drygt 70 miljoner.

Ledning: Leds av ärkebiskopen av Canterbury i England, men varje enskild församling är fristående och teologin beskrivs som bred.

Geografi: Består huvdsakligen av den engelska kyrkan och dotterkyrkor i tidigare brittiska kolonier, men finns även i Sverige samt i många andra länder.

Källa: Wikipedia

Nyligen höll den anglikanska kyrkan, som räknas som ett av världens största kristna trossamfund, en internationell konferens i Rwandas huvudstad Kigali.

Engelska kyrkan är en stor del av den anglikanska kyrkogemenskapen som leds av ärkebiskopen i Canterbury, England. Men varje församling är självstyrande och i samband med konferensen i Afrika uttryckte många bibeltroende församlingar sin sorg över att den engelska kyrkan tidigare i år bejakade ett biskopsförslag om att uttala Guds välsignelse över samkönade par.

”Upprepade avvikelser från Guds ords auktoritet har slitit sönder nattvarden som inte kan lagas utan omvändelse. Den helige Ande och vi sörjer att ledningen för den engelska kyrkan är fast besluten om att välsigna synden. Varje vägran att följa den bibliska läran, om att föreningen av en man och en kvinna i äktenskapet är den enda platsen för sexualiteten, bryter mot skapelseordningen”, skriver den anglikanska kyrkogemenskapen i en hälsning efter konferensen i Kigali.

I hälsningen betonas betydelsen av att Bibeln är auktoriteten i en Jesu lärjunges liv.

”Gemenskapen vi åtnjuter med vår uppståndne Herre får näring när vi litar på Guds ord, lyder det och uppmuntrar varandra att låta det forma varje område av våra liv. Denna gemenskap bryts när vi vänder oss bort från Guds ord eller försöker omtolka det på något sätt som kullkastar den enkla läsningen av texten och förnekar dess sanning, klarhet och därmed dess auktoritet”, skriver man.

Företrädare från 52 länder deltog fanns på plats för att delta i samfundets fjärde upplaga av Global Anglican Future Conference (Gafcon). Rwandas premiärminister Edouard Ngirente fanns på plats och talade till de församlade från anglikanska kyrkan.

Powered by Labrador CMS