Nyheter

Ändrat beslut: Dragqueens får läsa sagor för barn

Politikerna i Trelleborg har nu bestämt sig för att välkomna dragqueens att framträda inför barn på stadens bibliotek.
Politikerna i Trelleborg har nu bestämt sig för att välkomna dragqueens att framträda inför barn på stadens bibliotek.

SD-politikern Magnus Isgren begärde att en sagostund med två dragqueens skulle stoppas i Trelleborg. Men övriga politiker i kulturnämnden har nu gått emot Isgrens ambition vilket innebär att Lady Busty och Miss Shameless, män utklädda till kvinnor, inbjuds att framträda inför barn.

Publicerad Uppdaterad

I torsdags berättade Världen idag att Magnus Isgren (SD), tillträdande ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Trelleborg, verkade för att stoppa dragqueensprofilerna Lady Busty och Miss Shameless Winehore från att läsa sagor för barn på stadens bibliotek. Isgren reagerade inte minst på att Busty betyder ”bystig” samt att Shameless Winewhore betyder ”skamlös vinhora”.

I sociala medier har många varit upprörda över Magnus Isgrens besked. Men det finns även de som framför uppskattning till Isgren för att han tagit initiativ till att stoppa innehåll som, enligt dem, är olämpligt för barn att ta del av.

Övriga kulturnämndsledamöter i Trelleborg körde dock snabbt över Magnus Isgrens intention. Med röstsiffrorna 6–1 beslutade man att sagostunden med Lady Busty och Miss Shameless ska genomföras som planerat.

Såväl centerpartisten Ola Olsson som kulturminister Parisa Liljestrand (M) kritiserar Isgrens ambition med hänvisning till att politiker ska hålla ”armlängds avstånd” till kulturen, uppger SVT.

I en debatt i SVT:s Aktuellt riktade även MP-språkröret Märta Stenevi kritik mot Magnus Isgrens besked. I debatten frågade SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson om Stenevi menar att barn i 2–3 årsåldern är en lämplig målgrupp för vuxna män som är utklädda till kvinnor och kallar sig för vinhora. Stenevi svarade med att kalla de utklädda männen för ”prinsessor” och hävdade att dragqueens inte har något med sexualisering att göra. När Bäckström Johansson pressades kring ifall politikerna inte ska hålla armlängds avstånd till kulturen sade han:

– Det finns ett politiskt ansvar för vad som skattebetalarnas pengar går till.

I början av november berättade Världen idag att en av de sagoläsande dragqueensen, Miss Shameless, har lagt ut en video på Instagram där han rekommenderar en erotisk målarbok för vuxna.

Powered by Labrador CMS