Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Att män klär ut sig till kvinnor och läser sagor för barn väcker starka reaktioner. Bilden är från en dragqueen-sagostund i USA. Foto: Dan Anderson/AP/TT

Sagostund med dragqueens stoppas av SD-politiker

Så kallade dragqueens skulle berätta sagor för Trelleborgs barn under det kommande sportlovet. Men arrangemanget har stoppats av en ledande SD-politiker i kommunen.

En av dragqueensen uppmärksammades nyligen för att rekommendera en erotisk målarbok för vuxna.

Nyheter · Publicerad 15:00, 14 dec 2022

”Med Lady Busty och Miss Shameless får du uppleva en sagostund där världen får vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är” – så lyder beskrivningen av den sagostund som det hbtq-certifierade biblio­teket bokat till sportlovet 2023.

Men nu är sagostunden avstyrd av kultur- och fritidsnämndens tillträdande ordförande Magnus Isgren (SD).

– Vi kände att kanske just i det här fallet får vi gå in och stoppa. Det är främst namnvalet som stör. Om man kallar sig ”Babsan” eller liknande så var så god, säger Magnus Isgren till Trelleborgs Allehanda.

Han syftar på att Busty betyder bystig och att Shameless betyder skamlös.

Jörgen Flink, kultur- och fritidsförvaltningens chef i Trelleborg, bekräftar för Dagens Nyheter i ett mejl att man fått order om att ställa in evenemanget:

”Vi fick ett politiskt direktiv att ställa in. Vårt uppdrag är ju att följa politiska beslut och direktiv.”

Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Bo Broman uppger att frågan är en kommunal angelägenhet och vill inte kommentera.

– Som nationell kulturpolitisk talesperson har jag inget att tillägga, det är en lokal fråga, säger han till TT.

TT frågar vidare ifall det är politikens uppgift att bestämma kulturens innehåll.

– Det är inte politikens uppgift att bestämma det exakta innehållet, men genom att vi har hand om medlen till kulturen så styr vi alltid i någon mån.

Dragqueen-sagostund är ett koncept som startades i San Francisco 2015. Till Sverige kom företeelsen 2017. Världen idag har uppmärksammat sagostunderna vid flera tillfällen tidigare, men det är först på senare tid som de uppmärksammats i bredare kretsar.

Parallellt med saklig kritik mot sagostunderna förekommer grova övertramp i form av hot och hat mot de medverkande.

När sagostunden arrangerades i Malmö fick stadsbiblioteket anlita extra väktare som en säkerhetsåtgärd. Och i Olofström i Blekinge fick arrangemanget ställas in och i stället visas digitalt till följd av hotfulla meddelanden.

Enligt SVT handlade hotmejlen om bland annat pedofilianklagelser och antydningar om våld. Händelsen rubricerades som olaga hot och det inleddes en förundersökning som numera är nedlagd.

I början av november berättade Världen idag att en av de sagoläsande dragqueensen, Miss Shameless, har lagt ut en video på Instagram där han rekommenderar en erotisk målarbok för vuxna.

Vi kände att kanske just i det här fallet får vi gå in och stoppa. Det är främst namnvalet som stör.

Fackupprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00