Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Andra olympier som upphöjer Jesus

Många av deltagarna i OS i Tokyo bekänner sig som kristna. Här listar vi några av dem och vad de har att säga om sin tro.

Nyheter · Publicerad 16:09, 2 aug 2021

Lucas Lautaro Guzman (Argentina), taekwondo, vann en bronsmedalj i VM 2019. 

– Trots alla framgångar jag haft vill jag bekänna att Jesus Kristus är det bästa som någonsin hänt mig, säger han i Christianity Today.

Nicola McDermott (Australien), höjdhopp, har varit med om att grunda Everlasting Crowns, en organisation som hon hoppas ska kunna ”förvandla idrottare genom Jesu oändliga kärlek”.

– Min tro är anledningen att jag fortsatt med min idrott, säger hon till The Guardian. 

Jonatan Christie (Indonesien), badminton, lovade Gud redan som 15-åring att ge hälften av sina prispengar till olika projekt.

– Att följa Jesus betyder inte att allt går lätt, vi kan tvingas möta många motgångar. Men Gud hjälper oss att ta oss igenom svårigheterna, säger Christie.

Odunayo Adekuoroye (Nigeria), brottning:

– Som kristen tror jag på principen med bön och arbete så som det uttrycks i Bibeln, säger hon i Christianity Today.

Nick Willis (Nya Zeeland), 1500 meter löpning, deltar i OS för femte gången och vann en silvermedalj 2008 och ett brons 2016. 

– Ibland vill jag bara ge upp, men Gud har gett mig denna gåva, så jag fortsätter att springa!

Wayde Van Niekerk (Sydafrika), 400 meter löpning, tog OS-guld 2016 och slog då världsrekord. 

– Det enda jag kan göra nu är att prisa Gud. Jag går ner på knä varje dag och ber Gud ta hand om mig … och att han ska bära mig genom mina tävlingslopp, sade han efter vinsten.

Latisha (Yung-jan) Chan (Taiwan), tennis, gick liksom sin äldre syster till kvartsfinal i OS 2016.

– De flesta av mina böner handlar inte om att vinna matcher utan att be om Gud ledning, säger hon.

Christian Taylor (USA), tresteg, vann OS-guld både 2012 och 2016, och VM-guld 2019.

– Jag är redo att ta min tro till en ny nivå. Jag döptes [efter OS-guldet 2012; reds anm] och känner mig född på nytt … Jag lever efter mottot att jag är välsignad och kan själv kan vara till välsignelse, säger han i Sports Spectrum Magazine.

Allyson Felix (USA), 400 meter löpning, har vunnit sex olympiska guldmedaljer och tre silver.

– För mig är tron anledningen till att jag springer. Gud har välsignat mig med denna fantastiska gåva och allt handlar om att kunna använda den på bästa sätt, sade hon till USA Today redan 2012.

Kyle Snyder (USA), brottning, är regerande olympisk mästare i 97-kilosklassen i fristilsbrottning. 

– Gud har gett mig sin Ande som bor i mig … Det jag uppnår i livet är meningslöst jämfört med den andliga erfarenheten, som betyder så mycket mer, säger han till Sports Spectrum Magazine.

Sydney McLaughlin (USA), 400 meter häck, satte nytt världsrekord vid de amerikanska OS-uttagningarna i juni. Ett citat som spridits i sociala medier lyder:

– Jag springer inte längre för självkännedom, utan för att spegla hans perfekta vilja som är orubblig. Jag förtjänar ingenting. Men genom nåd, i tro, har Jesus gett mig allt.

MacLaughlin ska även ha sagt:

– Rekord kommer och går, Guds ära är evig.

– Att följa Jesus betyder inte att allting går lätt. Vi kan tvingas möta många motgångar. Men Gud hjälper oss att ta oss igenom svårigheterna

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40