Nyheter
Anders Tegnell: Ingen såg det extrema komma
Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att Folkhälsomyndigheten larmade tillräckligt om pandemin.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Folkhälsomyndigheten kunde inte förutse att coronaviruset skulle ge upphov till en en så stor smittspridning. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell och tycker inte att Sverige kunde gjort mer för att stoppa smittan från att få fäste i Sverige.
Trots att det var stor smittspridning i Alperna för snart ett år sedan kunde hela flygplanslass med resenärer från exempelvis norra Italien kliva rakt in i Sverige utan testning. Människor som varit i områdena fick heller ingen uppmaning att stanna hemma ifall de inte uppvisade symptom. Anders Tegnell hävdar dock att svenska myndigheter inte kunde ha gjort mer för att hindra smittan från att komma in.
– Nej, jag tror inte det. Det kommer studeras jättemycket om vi kunde gjort annorlunda, men regionerna klarade inte mer smittspårning. Det gick inte mer.
Han hävdar vidare att det inte var virusstammar från Alperna som fick fäste i Sverige, utan från USA.
Den 13 mars ändrade ni strategi från smittspårning och provtagning av personer som rest utomlands, för att i stället fokusera på att begränsa spridningen i Sverige och skydda de äldre. Hur kom det sig?
– Regionerna var vid vägs ände när det gäller smittspårning. Det var antingen vård eller smittspårning, för det fanns inte resurser i regionerna. Vi grundade det beslutet på en omvärldsanalys.
Hade det inte varit renhårigare att säga som det var då, att det inte fanns resurser för smittspårning?
– Jag tycker att vi var tydliga.
Nu, efter nästan ett år med viruset, har åtgärder som ni tidigare varit emot rekommenderats. Det gäller exempelvis munskydd och distansundervisning även för grundskolebarn. Kunde du, och myndigheten, varit mer ödmjuka?
– Det är väl så att vi har fått anpassa oss efter läget. Nu är det en sådan extrem situation så vi har fått gå mot åtgärder även med liten effekt, säger han.
– Munskydd har blivit en så extremt politisk fråga. I stora delar av Europa har man haft krav på munskydd. Ändå sprids smittan.
Vad tänker du om Sveriges, Folkhälsomyndighetens och din egen beredskap för det som hänt?
– Att det skulle hända något, ja det visste jag. Men att det skulle bli så här extremt kunde ingen se.
Folkhälsomyndigheten hade också en beredskap, tycker han, men det var svårt att veta inför vad, menar han.
Sveriges krisberedskap lämnar dock en del övrigt att önska, tycker han.
Frågan är om inte Folkhälsomyndigheten, som hade i uppgift att hålla ögonen just på pandemirisken, borde har larmat och skramlat högre så att samhället och vården ökade sin beredskap.
– Vi tycker nog att vi gjorde det. Vi har pekat på detta i flera rapporter.