Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Det gungade ordentligt i det stora mötestältet när den amerikanska gospelkören Oakdale Children’s Choir sjöng i onsdags kväll. Foton: Arash Asadi

Amerikansk gospel gungade Hönötältet

Sedan i söndags kväll pågår den årliga Hönökonferensen i Göteborgs skärgård, tio minuters färjeresa från fastlandet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 jul 2014

Hönö Veckan arrangeras av bygdens lokala missionskyrka, och drar besökare från Göteborg med omnejd, men även från andra håll i landet.
Två av besökarna är Sune Svensson och hans fru Gun-Britt, som har åkt till Hönö från Hestra i Småland. De har, precis som många andra konferensbesökare, hyrt ett hus på ön. Veckan är något av en årlig höjdpunkt för paret.
– Man träffar så många vänner här. Även om man träffas hemma i Småland också, så blir det andra sorts samtal här, säger Sune Svensson.
Samtalen med vännerna kretsar mycket kring sådant som sagts på bibelstudierna och på mötena. Och just bibelstudierna bär han han med sig under året, till nästa års Hönökonferens.
– Det får inte bli rutin att man åker på konferens för sakens skull bara, utan det ska ju ge någonting också, säger Sune Svensson.

På onsdagen höll Leif Carlsson ett bibelstudium utifrån den gammaltestamentliga berättelsen om Daniel och hans vänner i kung Nebukadnessars hov. Kungen, menade Carlsson, hade ett oerhört bekräftelsebehov.
– Han överskattade sin egen betydelse kombinerat med en rädsla för att andra inte skulle inse hans storhet. Det var hans problem.
På samma sätt är det med en del ledare i dag, menade han.
– De har ett behov av att alltid vara med överallt, de tar ständigt på sig äran om någonting bra händer, och så omger de sig med svaga människor, ja-sägare, som de kan skylla på om något går fel.
I en sådan miljö vågade Daniel tack vare sin tro trotsa makten och säga sanningen till kungen när kungen hade haft drömmar som han ville få tolkade. Och Daniels tro, den var inte grundad i någon känsla, menade Leif Carlsson.
– Den grundades i ett beslut. När tron prövades i hans liv höll den, eftersom den inte grundades i en känsla, utan i en slags fast beslutsamhet.

Fastheten i Daniels tro visade sig bland annat när han skulle omskolas till att få en ny, babylonisk identitet innan han kunde börja tjäna hos kungen. Han och hans vänner vägrade att böja sig och äta av kungens mat, i stället åt de grönsaker och drack vatten.
– Han sa också: "Jämför oss sedan med de män som fått kungens mat". Han vågade utmana kungen. Hur enkelt hade det inte varit för Daniel att kompromissa?
– Det handlar om en tro som vågar utmana, trotsa. En sådan tro väcker respekt, sa Leif Carlsson, som drog en parallell till kyrkan i denna tid och menade att samhället "vill tvinga på oss en livsstil som vi inte känner igen oss i".
– Kyrkan står inför stora utmaningar och vi måste själva börja fundera på hur vi ska bevara vår identitet. Det är därför det är så viktigt att kyrkan sysslar med ideologiska frågor, att vi inte glömmer Bibeln, att vi inte lägger undan källorna.
Hemligheten till att Daniels tro bestod i prövningar, menade Carlsson, var dels att han levde nära Gud och dels att han hade ett regelbundet andaktsliv, där han bad tre gånger om dagen.
– Daniel visste att om hans tro ska kunna behålla sin vitalitet, sin trotsighet, så måste den vila på ett beslut. Och i det beslutet ligger vanorna, det återkommande.
– Det finns ingen motsättning mellan det regelbundna och det som vi betraktar som spontanitet och andlighet, sa Leif Carlsson.

På onsdagskvällen predikade den amerikanske pastorn Darrell Griffin från Covenant Church i Chicago, en kyrka som startades av missionärer från svenska Missionskyrkan i början av förra seklet. Hans budskap handlade om att Gud ger människor en andra chans och att han ser det andra människor inte ser.
– Gud kan använda vilken människa som helst och när som helst, sa Darrell Griffin som utgick från Andra Mosebokens berättelse om skökan Rahab som gömde undan spejarna som gått in i det förlovade landet.
– När spejarna kom till hennes hus trodde hon att de var kunder, men hon såg att de var annorlunda och någonting i hennes själ insåg att det här var ett ögonblick från Gud, sa Darrell Griffin.
Med sig till Hönö hade Griffin gospelkören Oakdale Children's Choir som sjöng flera välkända sånger och fick det stora tältet att gunga rejält.

Hönökonferensen avslutas på söndag förmiddag med en gudstjänst.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Vi slänger mindre – men förvarar grönsakerna fel

Vardag Livsmedel. Om gurkan fick ligga framme i rumstemperatur och löken hamnade i kylen så skulle de hålla längre. Att förvara maten rätt är en viktig del i att...

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...