Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Ambassadör sågar Diakonias Israelresa

Årets Israelresa för svenska riksdagsledamöter, som hålls av biståndsorganisationen Diakonia, sågas vid fotknölarna av Israels Sverigeambassadör Ilan Ben-Dov. Från Diakonias sida ställer man sig frågande till kritiken.

Nyheter · Publicerad 06:00, 6 nov 2019

Ilan Ben-Dov publicerade förra veckan ett inlägg på sin Face­book­sida, där han går mycket hårt åt både Diakonias pågående resa och organisationen i allmänhet. Bland annat hävdar han att resans program visar att det är en propagandaresa, som bara reflekterar palestiniernas beskrivning av konflikten.

”Det ignorerar faktiskt Israels existens och den sionistiska israeliska historien”, skriver ambassadören.

Ilan Ben-Dov menar också att svenska riksdagsledamöter har blivit vilseledda till att delta.

”I den här billiga politiska manipulationen, som inte är något mindre än en manifestation av hat mot Israel”, tillägger han.

Diakonias policyrådgivare Joakim Wohlfeil, som själv är med på resan, tycker att beskrivningen är orättvis.

– Jag har väldigt svårt att se det som hatiskt mot Israel på något vis. Jag står just nu i staden Sderot, precis utanför Gaza, som regelbundet utsätts för raketanfall från Hamas, berättar han på telefon för Världen idag.

Vilka riksdagsledamöter som deltar kan Wohlfeil på grund av säkerhetsskäl inte avslöja, men det handlar om både borgerliga och rödgröna politiker, säger han. Dessa ska ha fått förklarat för sig av en jurist att raketbeskjutningen mot Israels civilbefolkning utgör ett krigsbrott.

– Nu står de och lyssnar på personer som bor i Sderot och berättar om sin upplevelse, konstaterar Wohlfeil.

Han förklarar dock att denna årliga resa handlar om att ge de svenska beslutsfattarna möjligheten att studera effekterna av svenskt bistånd.

Enligt Diakonias policyrådgivare anser både den palestinska myndigheten och israeliska staten att de får för liten del i reseprogrammet. Han säger vidare att Diakonia inte alls är emot staten Israel som sådan.

– Israels rätt att existera är oomtvistlig. Israel har inte bara rätten att försvara sin befolkning utan de har också skyldigheten, så länge det sker i enlighet med internationell rätt, säger Joakim Wohlfeil.

Ilan Ben-Dov står dock på sig i kritiken av Diakonia i ytterligare ett Facebookinlägg med respons på Diakonias passning.

”Påståendet att programmet koordineras med israeliska människorättsorganisationer är ytterst vilseledande. Organisationerna ifråga representerar endast en politisk agenda”, skriver ambassadören bland annat.

Diakonia är en gemensam biståndsorganisation för samfunden Equmeniakyrkan och Svenska alliansmissionen.

Påståendet att programmet koordineras med israeliska människorättsorganisationer är ytterst vilseledande.

Indisk pionär: Så fick vi se boom i våra kyrkor

Församlingstillväxt. Grundaren av en av världens mest expansiva kristna rörelser, indiern Victor John, deltog nyligen i... söndag 25/10 19:00

Böner kan nu skickas till Västra muren

Israel. Traditionen att lämna bönelappar i Västra muren i Jerusalem är nu plötsligt tillgänglig för hela... söndag 25/10 15:00

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Ung. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...