Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

I ett brev till ledare och pastorer inom pingströrelsen som Daniel Alm skickat ut skriver han bland annat att en församling som vill förändra vigselsyn behöver förändra sin relation till Pingst. Foto: Sandra Lagestrå & Mikael Good

Alm skriver till landets pingstpastorer om hbtq-syn

Pingstledaren Daniel Alm har skickat ut ett brev om sin syn på hbtq-frågan till ledare och pastorer inom rörelsen. I brevet skriver han bland annat att samfundets äktenskapssyn inte har förändrats, men att han inte har för avsikt att tydligt peka ut vad som är synd i dessa frågor.

Nyheter · Publicerad 07:00, 2 mar 2023

Världen idag har tagit del av brevet som gått ut till ledare och pastorer inom den svenska pingströrelsen. Där konstaterar Alm att det den senaste tiden funnits ett stort mediefokus på frikyrkorna och pingströrelsen gällande äktenskapsfrågan.

Han betonar att man står fast i sin syn på äktenskapet. Om Pingst någon gång skulle byta position i äktenskapsfrågan så skulle det enligt Alm inte ske via dogmer och röstningsförfaranden utan genom ”pågående processer av bibelstudier och dialog i församling och rörelse”.

Om en pingstförsamling vill förändra vigselsyn innebär det att den enskilda församlingen behöver förändra sin relation till Pingst, skriver han.

”Vi omförhandlar alltså inte övertygelser, i så fall måste detta ske via omvandling, en omvandling som måste utgå från Bibeln och som blir till hävd och praxis i ett förnyat ljus över texterna. Och där är vi inte i synen på hur vi viger eller döper.”

Daniel Alm menar att svaret är ”självklart ja” på frågan ifall homosexuella kan vara medlemmar och aktiva i en pingstförsamling.

”Själva läggningen och identiteten bör aldrig vara en fråga för den diskussionen. Det som kan vara en fråga däremot är vägval i livet och om dessa påverkar möjlighet till förtroendeuppdrag och medlemskap. Som exempel, jag ser inte att vi med vår äktenskapssyn kommer att ha pastorer som själva lever i samkönade relationer.”

Pingstledaren anför vidare att man inom rörelsen inte ska använda sig av ”omvändelseterapi” som begrepp eller funktion. Han uppger att han fått propåer om att tydligare definiera synd, men menar att det är fel väg och kan ses som hyckleri.

Alm skriver avslutningsvis att han vill tala ”med något mindre bokstäver om sexualitet” och samtidigt ”ropa med versaler” gällande bibel-, församlings- och dopsyn.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00