Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Allt fler stockholmare söker hjälp – strid ström till Frälsningsarmén

Ökade matpriser, stigande inflation och höga elpriser fortsätter slå hårt mot många. Hos Frälsningsarmén Templet i centrala Stockholm märks en markant ökning av hjälpbehov – inte minst hos ensamstående mammor.

Nyheter · Publicerad 10:00, 24 mar 2023

Ända sedan coronapandemin har Frälsningsarmén Templet i Stockholm sett hur fler och fler vänt sig till deras verksamheter för att få hjälp ekonomiskt eller med till exempel matkassar. Men de senaste månaderna har det eskalerat rejält.

– Det som är den mest markanta ökningen är de som söker enskilt stöd, berättar Helen Lidman, ansvarig för Templets sociala arbete.

Tidigare fick de in två till tre samtal per vecka från människor som var i behov av enskilt stöd. Men stigande antal samtal gjorde att de i februari införde en särskild telefon för hjälpsökande. Nu tar de emot uppemot tio samtal i veckan.

– Det akuta hjälpbehovet har eskalerat markant de senaste tre till fem månaderna, konstaterar Helen Lidman, som berättar om en kvinna som nyligen hörde av sig och bara hade tio kronor kvar att leva på tills barnbidraget kom.

– Och hon behövde köpa blöjor och barnmat. Då kan vi gå in och fylla den luckan och plåstra lite för stunden.

Många studenter och äldre hör också av sig till Templet för att få hjälp, men det är just kvinnor med barn som utgör majoriteten av samtal.

– Om vi får in ett tiotal samtal så är säkert sju av dem från ensamstående kvinnor med barn. Det är en klar majoritet, bedömer Helen Lidman.

Templet har en lång historik av att hjälpa människor med olika typer av behov, inte minst människor i hemlöshet och utsatthet, fattigpensionärer och människor med missbruks­problematik.

– Men de som kommer nu är nya ansikten för oss. Det är sådana som tidigare kanske haft en tusenlapp att gå runt på i slutet av måna­den men som inte längre har det.

Helen och hennes kollegor märker genom de som de möter hur hårt de dyra elräkningarna och höjda hyrorna slår, och inte minst de stigande matpriserna.

– Det är människor som har det otroligt ansträngt, som kommer till oss som lite av sista anropet. Det är klart att det är en väldig stress och påfrestning.

Även i Templets matutdelning, där de delar ut matlådor och bjuder på frukost, är tillströmningen stor av människor. Tidigare kom mellan 70 och 100 personer dagligen – nu upp till 170 personer.

Ändå är de i Templets sociala arbete rädda att de ännu inte sett slutet.

– Både jag och mina kollegor befarar att det här förmodligen bara är början.

De som kommer nu är nya ansikten för oss.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10