Nyheter

Allt fler ”gröna” posteringar längs med Libanons gräns

Libanesiska miljöposteringar nära den israeliska gränsen är i själva verket utposter för terrorgruppen Hizbollah menar Israel. På bilden syns den libanesisk-israeliska gränsen.
Libanesiska miljöposteringar nära den israeliska gränsen är i själva verket utposter för terrorgruppen Hizbollah menar Israel. På bilden syns den libanesisk-israeliska gränsen.

Tiotals påstådda miljöskyddsposteringar längs den libanesiska sidan av gränsen mot Israel bedöms i själva verket vara militära underrättelseposteringar för terrorgruppen Hizbollah. Men trots att Israel krävt av FN att göra något åt saken har de bara blivit fler.

Publicerad Uppdaterad

Enligt nya uppgifter från det israeliska utrikesdepartementet har miljöorganisationen ”Grönt utan gränser” byggt så många som tjugosju nya posteringar längs med den så kallade Blå linjen under det senaste året, rapporterar nyhetsbyrån Jewish News Syndicate, JNS.  

Byggnationen ska ha skett parallellt med att Israels satt upp ett förstärkt stängsel längs den 14 mil långa gränsen, men enligt Israel är alltså miljöskyddssyftet en täckmantel för vad de menar handlar om militär underrättelseinhämtning i Hizbollahs regi.

Sedan 2006 är Hizbollahs väpnade styrkor bannlysta från området mellan Blå linjen och den libanesiska Litano-floden genom resolutionen 1701 från FN:s säkerhetsråd, som bara tillåter Libanons reguljära armé och FN-styrkan UNIFIL att vara där.

Redan för snart ett år sedan krävde också Israels FN-ambassadör Gilan Erdan att FN skulle göra något åt Grönt utan gränsers posteringar längs med demarkationslinjen, som då räknades till ett 20-tal.

”Användandet av den här organisationen som en front för Hizbollahs illasinnade aktiviteter har erkänts av FN och beskrivits i flera av generalsekreterarens periodiska rapporter. Av allt att döma är dessa militära utposter, etablerade och underhållna av Hizbollah-terrorister och inte oskyldiga miljövänner”, skrev då ambassadören i ett brev till FN:s säkerhetsråd och generalsekreteraren António Guterres.

Tidningen Times of Israel rapporterade i januari i år att Grön utan gränser förnekat att de skulle vara kopplade till Hizbollah och i stället beskrivit sig som en icke-politisk miljöorganisation som ägnar sig åt välbehövlig trädplantering.

Samtidigt ska dock invånare i den kristna libanesiska byn Rmaich ha klagat på en av organisationens posteringar som etablerats på deras jordbruksmark, där de hävdade att det inte planterats några träd på platsen och där en lärare från byn påstod just att det handlade om förtäckt Hizbollah-verksamhet.

Powered by Labrador CMS