Nyheter
Äldsta bibeln såld på auktion – för 398 miljoner kronor
En över tusen år gammal bibel har sålts för rekordsumman 398 miljoner kronor – vilket är det högsta priset som någonsin betalats på en auktion för ett handskrivet manuskript.Planen är nu att den ska hamna på ett museum i Israel.
Jag glädjer mig över att veta att den nu tillhör det judiska folket
Köparen Alfred Moses
Den så kallade Codex Sassoon omfattar alla 24 böckerna i den hebreiska bibeln och tros ha skrivits 880–960. Exemplaret är den äldsta nästan kompletta upplaga man känner till och döptes efter David Solomon Sassoon, som ägde en av världens största samlingar av uråldriga judiska texter.
Skrivstilen i den läderbundna, handskrivna pergamentvolymen tyder på att skaparen var en skriftlärd som bodde i Egypten eller Levanten på 900-talet.
Andra, nästan lika gamla, biblar är Codex Aleppo från 900-talet och Codex Leningrad från 1000-talet. Bara Dödahavsrullarna och en handfull fragmentariska tidiga medeltida texter är äldre, uppger bibelprofessorn Yosef Ofer vid Bar Ilan-universitetet i Israel.
Till skillnad från torahrullar har Codex Sassoon och liknade manuskript både vokaltecken och kommatering, för att instruera läsare hur de korrekt ska läsa upp, eller sjunga, texten. Traditionen att kodifiera muntliga traditioner på det här sättet skapades av medeltida judiska lärda, som brukar kallas masoreter.
Codex Sassoon auktionerades ut på Sothebys till den tidigare amerikanske diplomaten Alfred Moses, på uppdrag av en amerikansk ideell organisation som kommer att skänka den till ANU Museum of the Jewish People i Tel Aviv, Israel, enligt Sothebys.
– Den hebreiska bibeln är den mest inflytelserika boken i historien och utgör grunden för den västerländska civilisationen. Jag glädjer mig över att veta att den nu tillhör det judiska folket, sade Moses.
Anteckningar på Codex Sassoon vittnar om flera av dess tidiga ägare, men under hela 500 år är det oklart var manuskriptet befann sig – tills det dök upp i Frankfurt 1929 och köptes av David Solomon Sassoon.
Senaste gången som Codex Sassoon bytte ägare var 1989, då bankmannen och konstsamlaren Jacqui Safra köpte det från brittiska järnvägarnas pensionsfond, då för 3,19 miljoner amerikanska dollar, vilket i sin tur var tio gånger så mycket som pensionsfonden hade köpt det för 1978.
Det tidigare dyraste handskrivna manus som sålts är Leonardo da Vincis Codex Leicester, som Bill Gates betalade ungefär 314 miljoner kronor för, år 1994. Det dyraste historiska dokumentet är ett tryck av USA:s konstitution, som såldes 2021 för ungefär 448 miljoner kronor.