Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Åkesson: Vansinne att betala dragqueens med skattemedel

Sagoläsande dragqueens bör inte bekostas med skattepengar. Det sade SD-ledaren Jimmie Åkesson i vårens partiledardebatt i SVT. Flera av de andra partiledarna hånade honom för denna hållning och menade att det handlar om rädsla eller homofobi.

Debatten, som även rörde om hushållens ekonomi, miljö och mångkultur, blev stundtals högljudd.

Nyheter · Publicerad 19:00, 8 maj 2023

Vårens stora tv-debatt partiledarna emellan hettade till när SD-ledaren Jimmie Åkesson och MP-språkröret Märta Stenevi debatterade kultur. Åkesson anser att politiken behöver sätta gränser för vilka kulturella yttringar som är rimliga att stödja med skattemedel.

– Jag tycker det är helt vansinnigt att ”Skamlös vinhora” får skattepengar för att läsa sagor för barn, där går åtminstone min gräns, sade han och syftade på en av de sagoläsande dragqueens som får ta del av skattepengar för att läsa sagor på bibliotek.

Flera av partiledarna hånade Åkesson för hans hållning i frågan.

– Det där är som vanligt bara homofobt dravel, sade Märta Stenevi.

– Bli inte så himla nervös av det. Vi kan gå dit ihop, sade L-ledaren Johan Pehrson.

Ingen annan partiledare backade upp Åkessons åsikt. I stället pratade de flesta – på både vänstersidan och högersidan – om att ”politiker ska hålla sig så långt borta från kulturen som möjligt”.

Åkesson menade att kulturen redan är fri, genom att vem som helst exempelvis kan läsa sagor för barn och ta betalt för det, men att det är en annan sak att låta skattemedel gå till vad som helst. Han påpekade att även Märta Stenevi och de andra på vänstersidan vill se gränser för skattefinansierad kultur. Ingen skulle vilja att skattepengar exempelvis gick till en nazist som läste sagor för barn, sade han.

KD-politikern Jakob Forssmed, som ersatte semesterfirande Ebba Busch, höll en låg profil i debatten kring sagoläsande dragqueens. Han sade att vi bör fokusera på andra kulturfrågor – som hur vi skapar sammanhållning, minskar ensamheten och lägger ifrån oss våra mobiltelefoner.

I debatten kring kultur anklagade både Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S) Tidöpartierna för att gå åt ett odemokratiskt håll och påminna om Ungern.

– Det är Viktor Orbáns handbok som vi ser nu, som steg för steg, bit för bit ni nu inspireras av, sade S-ledaren.

Anklagelserna handlade dels om kulturen, men också om att regeringen byter ut generaldirektörer på myndigheter och att högersidan vill stypa Socialdemokraternas möjlighet att finansiera sig med lotterier.

Kristersson sade bland annat att det inte är märkligt att en regering byter ut generaldirektörer, utan att det är något som har skett i hundra år.

– Man kan tycka olika saker, men antyd inte att den andra sidan egentligen vill utrota demokrati. Lek inte med den elden. Den är farlig, sade han.

Ett annat ämne i debatten var att Tidöpartierna nu kommit överens om att sänka reduktionsplikten i bensin och diesel. Ytterligare ett ämne var hushållens ekonomi.

Magdalena Andersson anklagade Ulf Kristerssons regering för att sänka skatten för höginkomsttagare samtidigt som hushållen går på knäna ekonomiskt. Kristersson svarade med att regeringen, till skillnad från under åren med S-ledd regering, driver en budget som går igenom riksdagen.

Debatten avslutades med att de partiledare som tycker det är bra att Sverige är ett mångkulturellt land ombads räcka upp en hand.

Alla utom Jimmie Åkesson gensvarade.

– Vad betyder det ens? Det vi har i dag är ett splittrat särkulturellt land, sade han.

Flera bedömare anser att debatten präglades av ett uppskruvat tonläge.

”En svensk partiledardebatt har nog aldrig varit så amerikansk”, skriver Svenska Dagbladets kommentator Göran Eriksson och syftar på polariseringen.

Vi kan gå dit ihop.

Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

USA. Böcker med ”sexuellt explicit” material ska förbjudas från skolbibliotek i Texas, enligt en ny lag... tisdag 30/5 11:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00