När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”Aftonbladet avfärdade Open Doors som sekt”

När Besna Keyrouz ringde Aftonbladet för att tipsa om Open Doors rapport om förföljda kristna, hade hon på sin höjd förväntat sig ointresse. Men reportern hon fick tala med avfärdade tipset, så snart han såg att Open Doors på sin hemsida uppmanar till bön. – ”Det verkar som en sekt”, sade han till mig, berättar Besna Keyrouz, som vill få en ursäkt från tidningen.

Nyheter · Publicerad 11:46, 24 jan 2019

Det var förra torsdagen som Besna Keyrouz bestämde sig för att tipsa Aftonbladet, som hon själv läser regelbundet, om Open Doors stora årliga rapport.

Genom växeln blev hon kopplad till en manlig reporter som tog emot tips från allmänheten. Han började genast söka på nätet när Besna Keyrouz berättade om listan över de länder där förföljelsen av kristna är som svårast.

– ”Här står det om bön och kristna. Det verkar som en sekt”, sade han. Då blev jag arg och frågade hur han kunde bedöma att Open Doors är en sekt, berättar Besna Keyrouz.

– När jag började förklara att jag kände mig kränkt, både som kristen och trogen Aftonbladet-läsare, sade han först att han inte ville diskutera, och sedan att han inte hade tid att prata. Sen lade han på.

Besna Keyrouz har inte lyckats nå någon ansvarig på Aftonbladet för att få en kommentar och den ursäkt hon vill ha.

När Världen idag återger samtalet mellan Besna Keyrouz och tipsaren för Aftonbladets chefredaktör och vd, Lena K Samuelsson, kommer ett svar från biträdande redaktör Eric Rosén till tidningen:

”Generellt är det naturligtvis så att de som tipsar Aftonbladet ska få ett bra bemötande, och vår relation till dem som ringer in är ofta väldigt bra, alldeles oavsett om vi går vidare med tipset eller ej,” skriver Eric Rosén, som tycker det är svårt att kommentera det specifika fallet.

”Vi kan inte kommentera vilka tips som inkommit eller hur vi värderat dem. Sedan har jag inte kunnat hitta någon hos oss som bemött någon på detta sätt. Eftersom du – men inte jag – har talat med tipsaren är det också omöjligt för mig att veta vad som ska ha sagts.”

Besna Keyrouz, som själv är kristen, säger att hon som ung kom med sin familj från Turkiet.

– Så jag har redan flytt förföljelse en gång och tänker inte acceptera att kristna sektstämplas här i Sverige. Det är inte okej, säger hon.

– Och vad är egentligen en sekt för en svensk? Så fort något är kristet, är det en sekt då? Det är just för att sånt här inte ska hända som det behövs mer kunskap om kristen tro.

Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors i Sverige, är inte förvånad över det Besna Keyrouz berättar.

– Jag ser det som uttryck för den okunskap som finns bland många journalister som vuxit upp i det sekulära Sverige. De vet helt enkelt inte hur de ska hantera frågor som rör religion, säger han.

– Att klassa oss som en sekt ut­ifrån att vi skriver om bön, evangelisation och mission, det säger mer om omdömet hos journalisten i fråga än något annat.

Få medier förutom Världen idag, Dagen och Kyrkans tidning har skrivit om Open Doors rapport om utsatta kristna. Både Dagens Nyheter och Smålandsposten uppmärksammade dock listan på ledarplats.

Att förföljda kristna hamnar i medieskuggan, är något journalisten Nuri Kino pekat på en längre tid.

”Jag kommer aldrig att sluta förvånas över mediers tystnad,” skrev han på Facebook i samband med att Open Doors rapport släpptes förra veckan.

”Någon gång snart är det dags för den undersökningen: Hur har medier rapporterat om förföljelsen av assyrier/syrianer/kaldéer, armenier, kopter och andra kristna de senaste 50 åren?”

Open Doors

Open Doors är en internationell missionsorganisation som hjälper förföljda kristna över hela världen.

Sedan starten 1955 har Open Doors hjälpt kristna som förföljs för sin tro med biblar, undervisningsmaterial, utbildning, hjälp till självhjälp genom bland annat mikrolån, nödhjälp, traumarådgivning och juridiskt stöd.

Open Doors uppdrag är också att upplysa och motivera kyrkan i Sverige att hjälpa kristna som lever under förföljelse, men även lära sig av den förföljda kyrkan vad det innebär att vara en Jesu efterföljare.

Open Doors är partipolitiskt oberoende och inte bundet till något samfund eller förening.

Källa: Open Doors

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är... onsdag 11/12 00:00

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...