Målet med förmaningen är kärlek ur ett rent hjärta, ett gott samvete och en uppriktig tro.
Första Timoteusbrevet 1:5

Världen idag

Adventskalendrar med julens budskap i fokus

Det finns flera olika sorters adventskalendrar som uppmärksammar det kristna julbudskapet. Världen idag presenter ett urval.

Nyheter · Publicerad 18:00, 25 nov 2021

En herde och ett busigt får, en hemlös hare eller förebilder för tweenies. Kreativiteten vet nästan inga gränser när det gäller årets kalendrar som räknar ner till jul.

Nissekalendern har under de senaste åren blivit mycket populär och fungerar som en variant av julkalender för barn. De senaste åren har en liten nisse flyttat in hos många barnfamiljer under december. En liten dörr klistras fast vid golvkanten i hemmet. Varje morgon när barnen i familjen vaknar finns ett spännande nissebrev med pyssel och uppdrag levererat vid den lilla nissedörren. Färdiga dörrkit finns att köpa i många olika butiker.

Inspirerade av detta har Pingst ung tagit fram ett alternativ som föräldrar kan använda för att aktualisera julbudskapet under hela december. Herdebreven är kalendern där familjen med hjälp av en herde och hans busiga lilla får kan räkna ner till julafton. Roliga aktiviteter, bus och pyssel inramat av budskapet om Jesu födelse utlovas. Material med föräldrahandledning och herdebrev finns på Pingst ungs hemsida och är bara att skriva ut.

Peppkalendern är namnet på en kalender som riktar sig till så kallade tweenies, barn från tio år och uppåt. Den ser ut som en mobiltelefon med appar som luckor. Bakom varje app döljer sig en QR-kod. Scanna koden med mobilen och du möts av en hälsning från en kristen förebild som vill uppmuntra, inspirera och utmana.

– Vi har valt de kristna förebilderna med stor omsorg och bad dem att berätta om hur Jesus funkar för dem varje dag och inspirera tittaren med personliga vittnesbörd eller bönesvar, berättar Josephine Flatebö på webbutiken ”Me and my House Store” som har tagit fram kalendern, på sin hemsida.

Bland julkalendrar med kristet budskap finns också flera alternativ. Ett exempel är den kristna tv-kanalen Himlen TV 7 som i år bjuder på ”Bianca och skafferiets hemlighet”. Den handlar om Bianca som får en ny plats för sitt bageri. Där hittar hon en massa gamla spännande videoband. En kalender för både barn och vuxna som vill uppmuntra alla att våga stå för sin tro. Programmen kan ses på webb-tv eller på tv-play, när som helst efter första sändningen.

Seriebibibeln bjuder på 24 avsnitt om den hemlösa haren Stampe. Han får flytta in hos gumman Matilda och ta del av alla hennes julförberedelser. Stampe får också höra om den allra första julen när Jesus föddes. Varje avsnitt av Stampes julkalender är 20 minuter långt och finns på hemsidan seriebibeln.se och på Youtube.

Julstormen är en serie i fyra delar om förväntan och längtan efter den perfekta julen. Denna produktion är ett samarbete mellan Pingst Örebro och Pingst ung och släpps i ett avsnitt varje vecka under advent. I Julstormen korsas några personers vägar under de stressigaste veckorna på året och är en spännande historia som får vara till inspiration och hjälp för att prata om julens viktiga budskap. Hittas på Pingst ungs hemsida eller på Youtube.

Rödgröna i Stockholm strök ordet antisemitism i budget

Politik. Det rödgröna styret i Stockholm har tagit över en skrivning i budgeten om arbetet mot rasism och... onsdag 7/12 15:00

Efter kritiken: Regeringen lovar stöd till hågkomst av Förintelsen

Antisemitism. Nyligen kom uppgifter om att regeringen slopar stödet till Svenska kommittén mot antisemitism... onsdag 7/12 14:50