Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Abortpositiv pastor valdes in i senaten

Efter förra veckans val står det klart att baptistpastorn Raphael Warnock får en senatsplats och därmed blir Demokraternas förste afroamerikanske senator från Georgia. 25 svarta pastorer vädjar nu i ett brev till Warnock att överge sin liberala syn på abort. En av undertecknarna är Alveda King, brorsdotter till Martin Luther King.

Nyheter · Publicerad 14:03, 11 jan 2021

Det är första gången sedan år 2005 som delstaten Georgia får en demokratisk senator, skriver Svenska Yle. Onsdagens besked betyder att Demokraterna nu har kontroll över både senaten och representanthuset.

I ett känslosamt tal lovade Raphael Warnock att arbeta för alla invånare i Georgia, oavsett om de röstat på honom eller inte.

– Häromdagen, för att detta är USA, kunde en 82-årig kvinna, som brukade plocka någon annans bomull, gå och rösta på sin yngsta son i det amerikanska senatsvalet. Den osannolika resa som ledde mig till detta historiska ögonblick ... kunde bara ske här, sade han i sitt tal.

Raphael Warnock är pastor i Ebenezer Baptist Church i Atlanta, där medborgar­rätts­kämpen Martin Luther King Jr var pastor fram tills han mördades 1968.

I likhet med flertalet demokratiska politiker anser han att aborter ska vara tillåtna, och har sagt att pro-life-aktivisterna borde fokusera mer på USA:s höga mödradödlighet och spädbarnsdödlighet. Många reagerade dock när han sade att hans inställning till abort ”är i överenstämmelse med mina åsikter som en kristen predikant”, skriver Religion News Service.

Den 11 december skickade 25 afroamerikanska pastorer från Georgia och närliggande delstater ett öppet brev till Raphael Warnock, där de vädjade till honom att tänka om.

”Abort decimerar svarta samhällen, söndrar svarta familjer och orsakar svarta kvinnor outsägliga skador”, skriver pastorerna, som uppmanar Raphael Warnock att ”tala sanning om en så barbarisk och destruktiv handling som abort”.

”Svarta kvinnor och svarta familjer behöver ditt engagemang. De behöver ditt skydd och de behöver ditt stöd.”

Bland pastorerna som undertecknat brevet finns biskop Garland Hunt, som försökte väljas in i parlamentet för Republikanerna i Georga 2002, Wellington Boone, som ställde upp i presidentvalet för Republikanerna 2016, och Alveda King, släkting till Martin Luther King Jr och uttalad anhägnare till Donald Trump.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Låt inget eller ingen hämma eller tysta ditt rop till Jesus.

Inför söndag Matt 8:5–13 Denna söndag har en stark rubrik: ”Jesus skapar tro.” Här inbjuds vi att ta del av ett... torsdag 21/1 00:10