Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Abortpositiv pastor valdes in i senaten

Efter förra veckans val står det klart att baptistpastorn Raphael Warnock får en senatsplats och därmed blir Demokraternas förste afroamerikanske senator från Georgia. 25 svarta pastorer vädjar nu i ett brev till Warnock att överge sin liberala syn på abort. En av undertecknarna är Alveda King, brorsdotter till Martin Luther King.

Nyheter · Publicerad 14:03, 11 jan 2021

Det är första gången sedan år 2005 som delstaten Georgia får en demokratisk senator, skriver Svenska Yle. Onsdagens besked betyder att Demokraterna nu har kontroll över både senaten och representanthuset.

I ett känslosamt tal lovade Raphael Warnock att arbeta för alla invånare i Georgia, oavsett om de röstat på honom eller inte.

– Häromdagen, för att detta är USA, kunde en 82-årig kvinna, som brukade plocka någon annans bomull, gå och rösta på sin yngsta son i det amerikanska senatsvalet. Den osannolika resa som ledde mig till detta historiska ögonblick ... kunde bara ske här, sade han i sitt tal.

Raphael Warnock är pastor i Ebenezer Baptist Church i Atlanta, där medborgar­rätts­kämpen Martin Luther King Jr var pastor fram tills han mördades 1968.

I likhet med flertalet demokratiska politiker anser han att aborter ska vara tillåtna, och har sagt att pro-life-aktivisterna borde fokusera mer på USA:s höga mödradödlighet och spädbarnsdödlighet. Många reagerade dock när han sade att hans inställning till abort ”är i överenstämmelse med mina åsikter som en kristen predikant”, skriver Religion News Service.

Den 11 december skickade 25 afroamerikanska pastorer från Georgia och närliggande delstater ett öppet brev till Raphael Warnock, där de vädjade till honom att tänka om.

”Abort decimerar svarta samhällen, söndrar svarta familjer och orsakar svarta kvinnor outsägliga skador”, skriver pastorerna, som uppmanar Raphael Warnock att ”tala sanning om en så barbarisk och destruktiv handling som abort”.

”Svarta kvinnor och svarta familjer behöver ditt engagemang. De behöver ditt skydd och de behöver ditt stöd.”

Bland pastorerna som undertecknat brevet finns biskop Garland Hunt, som försökte väljas in i parlamentet för Republikanerna i Georga 2002, Wellington Boone, som ställde upp i presidentvalet för Republikanerna 2016, och Alveda King, släkting till Martin Luther King Jr och uttalad anhägnare till Donald Trump.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier