Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Abortmotståndare gav svar på tal i Sveriges Radio

”Jag har varit med om att folk har vägrat ta mig i hand.” Det berättade abortmotståndaren Helena D’Arcy då hon intervjuades i Sveriges Radio i torsdags. I programmet, där lyssnarna fick ställa frågor till D’Arcy, avhandlades ämnen som livets början, graviditet vid våldtäkt och svensk abortlagstiftning.

Nyheter · Publicerad 10:46, 17 apr 2019

53 minuter ägnades åt abortfrågan i Sveriges Radio den 11 april. I programmet ”Fråga vad du vill i P3” intervjuades Helena D’Arcy som är ordförande för den katolska pro-life-organisationen Respekt. Programmet bygger på att lyssnarna skickar in sina egna frågor, men programledaren ställer även egna frågor.

Den första lyssnarfrågan som Helena D’Arcy fick var varför hon är emot abort.

– Jag menar att alla människor är precis lika mycket värda – oavsett vad man presterar eller vilken funktion man har. Och människolivet blir ju ett liv ända från första början, därför kan jag inte se att det ofödda barnet har ett annat värde än ett fött barn, sade D’Arcy.

Hon fick sedan berätta att hon fick upp ögonen för frågan då hon i övre tonåren hade en klasskompis som blev gravid och att det blev ännu mer konkret då hon själv väntade sitt första barn.

– Jag gjorde ett ultraljud i vecka 10–11 och trodde att jag skulle få se en klump, och där inne såg jag en liten sprattlande varelse med två armar och två ben. Det gjorde ett enormt intryck på mig, säger hon.

Programledaren Maja Andersson vidhöll att antal aborter i världen minskar och frågade varför Helena D’Arcy trots detta engagerar sig i frågan.

– Ser man det ofödda barnet som en människa så ser man varje abort som ett misslyckande, sade hon.

Att helt och hållet förbjuda aborter menade dock inte Helena D’Arcy är rätt väg att gå. Däremot sade hon att hon skulle vilja se en sänkning av abortgränsen.

– Vi har i dag lagstiftning som gör att sena aborter görs på foster som skulle kunna överleva, sade hon.

Helena D’Arcy efterlyste vidare mer ansvar från pappor och ett bättre stöd från samhället till kvinnor som blivit ofrivilligt gravida.

En lyssnare undrade på vilket sätt Helena D’Arcy kan se till att oönskade barn som föds ska få ett bra liv.

– En oönskad graviditet behöver inte alls innebära att barnet blir oönskat när det väl är fött. Jag har aldrig sett någon ångra ett barn när det väl blivit fött, sade hon.

En annan lyssnare hade en mer filosofisk fråga, nämligen när en människa får en själ.

– Det är det ingen som vet. Jag skulle tro att själen finns där någonstans från början. Personligen tror jag att alla människor är önskade och älskade – att det är meningen att vi finns till, sade Helena D’Arcy.

Även den klassiska frågan om kvinnans rätt till sin kropp kom upp.

– Jag är absolut för att kvinnan har rätt till sin kropp. Men problemet är att det ofödda barnet inte är en del av hennes kropp, det är en kropp i hennes kropp. Vi kan inte göra vad vi vill med våra kroppar om det påverkar någon annan, sade D’Arcy.

Flera frågor berörde Katolska kyrkan och den syn på abort som finns där. Programledaren undrade varför Katolska kyrkan inte ”hänger med” när – som hon ser det – exempelvis Svenska kyrkan har ändrat sin syn i frågan.

– Ska en gudstro handla om att hänga med i tiden? Om man verkligen tror att något är sant, då utvecklas inte det. Är det sant så är det sant både i går och i dag och i morgon, sade D’Arcy.

Under programmet avhandlades vidare frågor om samvetsfrihet, ifall abort kan leda till psykisk ohälsa och vad Helena anser om abort där den gravida kvinnan blivit våldtagen. Kontentan av D’Arcys resonemang gällande det sistnämnda var ungefär ”ska ett barn inte få leva på grund av hur det kommit till?”.

Då Helena D’Arcy fick frågor om vilka reaktioner hon möter för sitt abortmotstånd sade hon att det är olika.

– Jag har varit med om att folk vägrat ta mig i hand, men inget värre än det.

Hela programmet finns att höra på sr.se.

Jag gjorde ett ultraljud i vecka 10–11 och trodde att jag skulle få se en klump, och där inne såg jag en liten sprattlande varelse med två armar och två ben. Det gjorde ett enormt intryck på mig.

Självbestämmande enligt folkrätten är något man förtjänar

Israelkommentar Självbestämmande i enlighet med folkrätten ges till ett folk/nation som har en distinkt historia,... torsdag 4/6 00:10

Kyrklig profil erkänner sexköp

Brott. En man som varit aktiv i den frikyrkliga sfären har utretts av polisen för brott mot sexköpslagen... torsdag 4/6 10:37

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

Nya bevis för att Planned Parenthood sålde fosterdelar

USA. Fakturor och videoinspelade förhör med Planned Parenthood-personal styrker misstankarna om att... torsdag 4/6 10:00

Samtal om Gud under en Uber-färd

Missionsglimten Jordanien Det är en Uber. Alltså inte en vanlig gul taxi. Gul taxi innebär bönematta fastkilad i bildörrens... torsdag 4/6 00:00

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

Personporträtt. I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...