Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Abortförespråkare agerade mot gudstjänster i USA

På onsdag röstar USA:s senat om ett förslag att på federal nivå lagstifta för att tillåta abort i landet. Eftersom senaten är splittrad i frågan bedöms initiativet vara dömt att misslyckas.

Samtidigt rasar abortdebatten vidare i landet, och i söndags störde abortförespråkare gudstjänstbesökare runt om i USA.

Nyheter · Publicerad 07:00, 10 maj 2022

Förra veckan läcktes ett utkast från Högsta domstolen som visar att en majoritet av HD-domarna vill ta bort den grundläggande lagen om abort i USA och i stället överlämna abortfrågan till varje enskild delstat att avgöra.

Efter beskedet gjorde senatens demokrater ett nytt försök att få rätten till fri abort inskriven i federal lag – något man gjort även tidigare utan framgång.

För att ett sådant förslag ska gå vidare krävs troligtvis att minst 60 av de 100 senatorerna röstar ja. Men med 50 republikaner och 50 demokrater i senaten är det inte särskilt troligt att förslaget går igenom.

Runt om i USA demonstrerade människor i helgen för en bevarad rätt till fri abort, ibland med spektakulära metoder.

En performance-artist i New York gick fram och tillbaka framför S:t Patricks-kyrkan på Manhattan i lördags, iklädd baddräkt och ropandes ”Jag dödar barnen”, och ”Gud dödade sin son, varför kan inte jag göra samma sak?”.

I en video som lagts upp av bland annat Daily Mail ses artisten, som kallar sig Crackhead Barney, dingla med ett knippe dockor framför en rad bedjande prolife-aktivister på trappan till kyrkan.

Flera aborträttsorganisationer uppmanade sina medlemmar att särskilt demonstrera utanför kyrkor i söndags. Gruppen Rise Up 4 Abortion föreslog att demonstranterna skulle klä sig i rött med hättor, som de kuvande kvinnorna i boken och tv-serien Tjänarinnans berättelse, skriver Daily Mail.

De ombads också dela ut flygblad till gudstjänstbesökare.

Över 50 amerikanska företag har reagerat på skärpta abortlagar, eller hotet om sådana, genom att förklara sig villiga att ersätta anställda som behöver åka till en annan delstat för att göra abort.

Amazon är det senaste i raden, uppger Reuters. Företaget ersätter sina anställda med upp till 4 000 dollar per år för resa och boendekostnader i samband med en abort, om denna inte kan göras i närområdet.

Flera delstater har den senaste tiden skärpt sina abortlagar. Republikaner i Louisiana lade förra veckan fram ett lagförslag som skulle kunna göra en kvinna ansvarig för mord eller dråp efter en abort.

Enligt en undersökning av tanke­smedjan Pew Research Center, som släpptes i fredags, anser cirka 61 procent av amerikanerna att abort bör förbli laglig i de flesta fall.

Men klyftan mellan demokrater och republikaner är stor och växer sig allt större. Åtta av tio demokrater stöder rätten till abort i de flesta fall. Det är mer än dubbelt så många som de 38 procent av republikanerna som gör det, enligt Pew Research Center.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier