Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Abortförespråkare agerade mot gudstjänster i USA

På onsdag röstar USA:s senat om ett förslag att på federal nivå lagstifta för att tillåta abort i landet. Eftersom senaten är splittrad i frågan bedöms initiativet vara dömt att misslyckas.

Samtidigt rasar abortdebatten vidare i landet, och i söndags störde abortförespråkare gudstjänstbesökare runt om i USA.

Nyheter · Publicerad 07:00, 10 maj 2022

Förra veckan läcktes ett utkast från Högsta domstolen som visar att en majoritet av HD-domarna vill ta bort den grundläggande lagen om abort i USA och i stället överlämna abortfrågan till varje enskild delstat att avgöra.

Efter beskedet gjorde senatens demokrater ett nytt försök att få rätten till fri abort inskriven i federal lag – något man gjort även tidigare utan framgång.

För att ett sådant förslag ska gå vidare krävs troligtvis att minst 60 av de 100 senatorerna röstar ja. Men med 50 republikaner och 50 demokrater i senaten är det inte särskilt troligt att förslaget går igenom.

Runt om i USA demonstrerade människor i helgen för en bevarad rätt till fri abort, ibland med spektakulära metoder.

En performance-artist i New York gick fram och tillbaka framför S:t Patricks-kyrkan på Manhattan i lördags, iklädd baddräkt och ropandes ”Jag dödar barnen”, och ”Gud dödade sin son, varför kan inte jag göra samma sak?”.

I en video som lagts upp av bland annat Daily Mail ses artisten, som kallar sig Crackhead Barney, dingla med ett knippe dockor framför en rad bedjande prolife-aktivister på trappan till kyrkan.

Flera aborträttsorganisationer uppmanade sina medlemmar att särskilt demonstrera utanför kyrkor i söndags. Gruppen Rise Up 4 Abortion föreslog att demonstranterna skulle klä sig i rött med hättor, som de kuvande kvinnorna i boken och tv-serien Tjänarinnans berättelse, skriver Daily Mail.

De ombads också dela ut flygblad till gudstjänstbesökare.

Över 50 amerikanska företag har reagerat på skärpta abortlagar, eller hotet om sådana, genom att förklara sig villiga att ersätta anställda som behöver åka till en annan delstat för att göra abort.

Amazon är det senaste i raden, uppger Reuters. Företaget ersätter sina anställda med upp till 4 000 dollar per år för resa och boendekostnader i samband med en abort, om denna inte kan göras i närområdet.

Flera delstater har den senaste tiden skärpt sina abortlagar. Republikaner i Louisiana lade förra veckan fram ett lagförslag som skulle kunna göra en kvinna ansvarig för mord eller dråp efter en abort.

Enligt en undersökning av tanke­smedjan Pew Research Center, som släpptes i fredags, anser cirka 61 procent av amerikanerna att abort bör förbli laglig i de flesta fall.

Men klyftan mellan demokrater och republikaner är stor och växer sig allt större. Åtta av tio demokrater stöder rätten till abort i de flesta fall. Det är mer än dubbelt så många som de 38 procent av republikanerna som gör det, enligt Pew Research Center.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00