Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.
Jesaja 28:16

Världen idag

Abbas på tysk mark – anklagar Israel för ”50 förintelser”

Under en presskonferens i Tyskland påstod Mahmoud Abbas att Israel begått ”50 förintelser”. Israeliska företrädare rasar och benämner bland annat Abbas som ”en terrorist, värre än Hamas”.

”Historien kommer inte att förlåta honom”, skriver Israels premiärminister Yair Lapid efter Abbas anklagelser.

Nyheter · Publicerad 07:00, 19 aug 2022

Palestinska självstyrets president Mahmoud Abbas gästade nyligen Tyskland. Under en presskonferens, där även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz deltog, frågade en reporter om Abbas avsåg att be Israel samt Tyskland om ursäkt för att elva israeliska idrottare samt en tysk polis dödades när medlemmar av den palestinska terroristgruppen Svarta september, vid tiden kopplad till Abbas parti Fatah, gick till attack och tog gisslan vid OS i München 1972.

Mahmoud Abbas visade sig emellertid inte ha någon ambition om att be om ursäkt. I stället gick han till attack mot Israel.

– Om ni ​​vill ta upp det förflutna, fortsätt. Jag kan prata om 50 förintelser som Israel begått i palestinska byar, sade Abbas.

Israeliska företrädare rasar över Abbas anklagelser.

”Att Mahmoud Abbas, på tysk mark, anklagar Israel för att ha begått ’50 förintelser’ är inte bara en moralisk skam, utan en monstruös lögn. Historien kommer inte att förlåta honom”, skriver Israels premiärminister Yair Lapid i ett Twitterlägg som Times of Israel citerar.

Lapids företrädare Naftali Bennett påminner om att han, under sin tid som Israels premiärminister, trots påtryckningar inte sade ja till att träffa Abbas. ”En ’partner’ som förnekar Förintelsen och betalar stipendier till terrorister är inte en partner”, påpekar Bennett enligt tidningen.

Försvarsminister Benny Gantz benämner kommentarerna som ”föraktliga och falska” samt ”ett försök att förvränga och skriva om historien”. Finansminister Avigdor Liberman sade i ett uttalande att Mahmoud Abbas är en ”terrorist som ägnar sig åt diplomatisk terrorism”, en ”förintelseförnekare” samt en ”svuren fiende till staten Israel”, ”farligare än alla terrorister inom Hamas och palestinska islamiska jihad”, uppger Times of Israel.

Kritik har även riktats mot Olaf Scholz med anledning av att denne inte direkt, under pågående presskonferens, tog avstånd från Mahmoud Abbas anklagelser mot Israel.

En stund efter presskonferensen fördömde emellertid Scholz Abbas uttalanden via ett inlägg på Twitter:

”Jag är djupt upprörd över den palestinske presidenten Mahmoud Abbas uttalande. Särskilt för oss tyskar är varje relativisering av Förintelsen outhärdlig och oacceptabel”, skriver Scholz.

Farligare än alla terrorister inom Hamas och palestinska islamiska jihad.

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10