Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Abbas på tysk mark – anklagar Israel för ”50 förintelser”

Under en presskonferens i Tyskland påstod Mahmoud Abbas att Israel begått ”50 förintelser”. Israeliska företrädare rasar och benämner bland annat Abbas som ”en terrorist, värre än Hamas”.

”Historien kommer inte att förlåta honom”, skriver Israels premiärminister Yair Lapid efter Abbas anklagelser.

Nyheter · Publicerad 07:00, 19 aug 2022

Palestinska självstyrets president Mahmoud Abbas gästade nyligen Tyskland. Under en presskonferens, där även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz deltog, frågade en reporter om Abbas avsåg att be Israel samt Tyskland om ursäkt för att elva israeliska idrottare samt en tysk polis dödades när medlemmar av den palestinska terroristgruppen Svarta september, vid tiden kopplad till Abbas parti Fatah, gick till attack och tog gisslan vid OS i München 1972.

Mahmoud Abbas visade sig emellertid inte ha någon ambition om att be om ursäkt. I stället gick han till attack mot Israel.

– Om ni ​​vill ta upp det förflutna, fortsätt. Jag kan prata om 50 förintelser som Israel begått i palestinska byar, sade Abbas.

Israeliska företrädare rasar över Abbas anklagelser.

”Att Mahmoud Abbas, på tysk mark, anklagar Israel för att ha begått ’50 förintelser’ är inte bara en moralisk skam, utan en monstruös lögn. Historien kommer inte att förlåta honom”, skriver Israels premiärminister Yair Lapid i ett Twitterlägg som Times of Israel citerar.

Lapids företrädare Naftali Bennett påminner om att han, under sin tid som Israels premiärminister, trots påtryckningar inte sade ja till att träffa Abbas. ”En ’partner’ som förnekar Förintelsen och betalar stipendier till terrorister är inte en partner”, påpekar Bennett enligt tidningen.

Försvarsminister Benny Gantz benämner kommentarerna som ”föraktliga och falska” samt ”ett försök att förvränga och skriva om historien”. Finansminister Avigdor Liberman sade i ett uttalande att Mahmoud Abbas är en ”terrorist som ägnar sig åt diplomatisk terrorism”, en ”förintelseförnekare” samt en ”svuren fiende till staten Israel”, ”farligare än alla terrorister inom Hamas och palestinska islamiska jihad”, uppger Times of Israel.

Kritik har även riktats mot Olaf Scholz med anledning av att denne inte direkt, under pågående presskonferens, tog avstånd från Mahmoud Abbas anklagelser mot Israel.

En stund efter presskonferensen fördömde emellertid Scholz Abbas uttalanden via ett inlägg på Twitter:

”Jag är djupt upprörd över den palestinske presidenten Mahmoud Abbas uttalande. Särskilt för oss tyskar är varje relativisering av Förintelsen outhärdlig och oacceptabel”, skriver Scholz.

Farligare än alla terrorister inom Hamas och palestinska islamiska jihad.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier