Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

40 dagars bön och fasta avslutas med webbmöte

Coronakrisen gjorde att det 40 dagar långa fasteinitiativ som pågått sedan 1 mars och nu går mot sitt slut inte blev riktigt som planerat. Patrik Sandberg från Sverigebönen, som är en av bönerörelserna bakom satsningen, betonar dock att den svåra situationen har lett till något gott.

– Många börjar söka Gud på ett helt annat sätt, säger han.

Nyheter · Publicerad 06:00, 9 apr 2020

En 40 dagars obruten bön- och fastekedja har pågått dygnet runt sedan den 1 mars. Sverigebönen, Sverige 365 och Sverigebönen 24-7 har bjudit in till kampanjen, som sammanfaller med kyrkoårets fasteperiod och avslutas på skärtorsdag den 9 mars med ett stormöte på den digitala plattformen Zoom.

– Alla är välkomna att vara med och be. Många olika ledare kommer att medverka. Vi kommer även att ta upp vittnesbörd och profetiska tilltal som har kommit under den här perioden, säger Patrik Sandberg, ledare och inspiratör för Sverigebönen.

Det har blivit en hel del videokonferenser under böneveckorna på grund av coronapandemin, något som inte var planerade från början. Sverigebönen gjorde också ett särskilt upprop till bön för den uppkomna situationen med corona varje dag klockan 19.00.

– Jag har själv suttit i ett 20-tal videomöten. I ett livemöte samlade vi 75 nordiska ledare via Zoom, i ett annat 165 nordiska bedjare.

Fastans tre olika teman har varit ”Herren söker dig”, ”Enhet” och ”Skörden”. Denna sista vecka handlar det om enhet, med fokus på äkta samarbete.

– Många olika typer av kyrkor, individer från olika sammanhang och alla generationer har varit involverade i kampanjen. Det gläder oss. Även kyrkor som inte brukar delta har sträckt sig ut till andra, säger Patrik Sandberg.

Ett exempel är en stad där kyrkorna kom tillsammans och gjorde upp gamla konflikter under en gemensam nattvard.

– Det börjar alltid med ett personligt möte med den helige Ande. Då kan vi se varandra på ett annat sätt. För att nå ut måste vi också ha något att ge och det fungerar inte utan det personliga gudsmötet.

Patrik Sandberg talar om att Gud har satt oss alla i karantän. Det är ett pausläge som gör att många börjar söka Gud på ett helt annat sätt, menar han.

Ett av de profetiska tilltal som kommit under fasteperioden är riktat till kristna ledare och handlar om att börja söka Gud mer, och inte vara upptagen med olika program.

Initiativ som har sprungit fram ur bönen är en företagsböneakut som Världen idag har rapporterat om, liksom en akuthjälp, dit företagare kan ringa och få praktisk hjälp av kristna ledarutvecklare och coacher.

Patrik Sandberg har mött företagskonsulter som inte är troende, men som plötsligt börjar tala om eviga värden.

– Många känner hopplöshet i dag och börjar undra vad som händer när allt de har byggt på skakas.

Tema enhet

Böneinitiativets tema för vecka 15 är enhet. Planen är att be om enhet på tre områden:

Att upptäcka, förstå och konkretisera Guds goda och hoppfulla plan för Sverige.

Att omvända sig, be och arbeta för långsiktig reformation.

Att få se Guds härlighet manifesterad.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10